Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 3. 13:47

3D-modellt generál leírásból a Stability AI új eszköze

A Stable 3D-vel előállított vázlatos objektumok könnyen importálhatók a legtöbb játékfejlesztői motorban való munkához, ezzel újabb területre merészkedik a Stable Diffusion készítője.

A szövegből képet generáló Stable Diffusion szolgáltatást fejlesztő Stability AI újabb ígéretes területként tekint a 3D-modellező eszközökre, legalábbis erre utal a nemrég bemutatott Stable 3D, amely textúrákkal együtt hoz létre 3D-s objektumokat olyan különféle modellező és játékfejlesztési platformokhoz való felhasználáshoz, mint a Blender, a Maya, az Unreal Engine és a Unity. A Stable 3D-t egyelőre zárt körben érhetik el a kiválasztott ügyfelek, akik a cég blogján olvasható leírás szerint percek alatt állíthatnak elő vázlatos 3D-modelleket.

A megoldás a jövőben a grafikusok, digitális művészek és játékfejlesztők munkáját gyorsíthathatja fel annak köszönhetően, hogy a sokszor több órát vagy napokat igénylő, közepesen komplexnek számító feladatok elvégzéséhez szükséges időt a töredékére redukálja. Így a játékfejlesztők akár naponta több ezer 3D-s objektumot hozhatnak létre alacsony költséggel - ígéri a cég.

A szolgáltatás alapvetően szöveges promtpokkal működik, de adott a lehetőség a fotók és illusztrációk feltöltésére is, amelyek alapján a modell elkészíti az adott objektum térbeli megfelelőjét. A kész művet .obj formátumban kapja meg a felhasználó, ami a későbbiekben további módosításokra és finomításokra ad lehetőséget a legtöbb szabványos 3D modellező eszközben.

stabai_modellek

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Stability AI arról egyelőre nem osztott meg több részletet, hogy milyen adatkészletet használt a Stable 3D alatt dolgozó modell betanításához, ami a többi generatív szolgáltatás esetében is fennálló szerzői jogi problémáknak adhat teret a jövőben. Ilyen téren amúgysem túl jó a cég megítélése: az év elején a Getty Images és több vizuális művész is beperelte a startupot, amiért az ő tulajdonukban álló képeket dolgoztak fel a Stable Diffusion képgenerátor betanításához bármiféle hozzájárulás vagy ellenszolgáltatás nélkül.

A piacon már számos 3D-s objektumlétrehozó eszköz létezik, mint például a 3DFY és a Scenario, továbbá a Kaedim, az Auctoria, a Mirage, a Luma és a Hypothetic startupok is hasonló termékeket készítenek. Korábban pedig a Meta is kísérletezett azzal, hogy szöveges promptok segítségével állítson elő 3D asseteket, így a terület nem teljesen új.

A Stability AI új terméke annak a törekvésnek a része, hogy diverzifikálja tevékenységét és még több szolgáltatást tudjon felmutatni a generatív MI-szolgáltatások egyre telítettebb piacán. A Semafor belsős forrásokra hivatkozva áprilisban arról írt, hogy a Stability AI többször sem fizette ki dolgozóit, és pénzügyi nehézségekkel küzd a fejlesztési hajrában, a magas kiadások mellé egyelőre alacsony bevételek társulnak. A cég MI-portfóliójában jelenleg a Stable Audio zenegeneráló csomagot, a Stable Doodle alkalmazást és egy ChatGPT-szerű chatbotot tud felvonultatni.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.