Szerző: HIRDETÉS

2023. október 20. 10:57

Hogyan segíti a vállalati rendszerek biztonságát az IBM AI-alapú eszköze?

A céges hálózatokat és rendszereket érő támadások gyors és lehető legpontosabb elemzése kulcsfontosságú egy (nagy)vállalat számára annak érdekében, hogy a fenyegetéseket kellő hatékonysággal elháríthassák a szakemberek. Ebben segít a mesterséges intelligenciát használó IBM QRadar SIEM.

A gépi tanulást használó IBM QRadar SEIM (Security Event and Incident Management) számos előnyt biztosít a hálózati forgalmat illetően a lehető legnagyobb biztonságra törekvő vállalatok számára, így elsősorban segíti az elemzőket abban, hogy a lehető leggyorsabban reagáljanak a fenyegetettségekre. A rendszer kulcsfontosságú képességeit vázolja fel Kós Tamás, az Intalion (IBM Gold Partner) Üzemeltetés-támogatási üzletágának igazgatója.

Az IBM QRadar a vállalati hálózatok és rendszerek biztonságának megfigyelésére és védelmére szolgáló rendszer, melyet biztonsági információs és eseménykezelő (SIEM) megoldásként alkalmaznak. A QRadar SIEM rendszer nem csupán a hagyományos naplófájlokat használja, hanem beépített gépi tanulást és felhasználói magatartáselemzést is alkalmaz a hálózati forgalom elemzésére. Ezáltal az elemzők pontosabb, kontextusba helyezett és rangsorolt riasztásokat kapnak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy gyorsabban reagáljanak a fenyegetésekre, ezzel növelve a rendszer biztonságát.

A QRadar SIEM rendszer kiemelkedő előnyei közé tartozik, hogy csak a lényeges riasztásokra koncentrál. Emellett a rendszer közel valós idejű analitikát alkalmaz, amely intelligens módon vizsgálja és rangsorolja a riasztásokat a kockázat hitelessége, relevanciája és súlyossága alapján.

kep4

A rendszer egy másik fontos funkciója a belső veszélyforrások és kockázatos felhasználói magatartások azonosítása. A gépi tanuláson alapuló analitika segítségével az anomáliákat potenciális fenyegető tényezőként azonosítja az egyéni tevékenységhez és az azonos szintű felhasználói csoport esetében tanult referencia magatartáshoz képest. Ezáltal hatékonyabban lehet azonosítani az olyan belső fenyegetéseket, amelyek más módszerekkel nehezebben lennének felfedezhetek.

A QRadar SIEM rendszer további előnye a beépített Network Detection and Response (NDR) funkció. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a legtöbbet hozzák ki a hálózati tevékenységekből, kiegészítve a hagyományos naplóadatokat. Ezáltal bővül a vállalati védelem hatóköre, és hatékonyabban lehet felismerni és kezelni a kibertámadásokat.

Az IBM további biztonsági termékeket is kínál az QRadar SIEM mellett. Például a QRadar EDR (Endpoint Detection and Response) a végpontokat védi a korábban ismeretlen zero-day fenyegetésekkel szemben. Emellett elérhető a QRadar Log Insights is, ami egy felhő-alapú naplókezelő és biztonsági megfigyelési termék. Ezek a termékek különböző funkciókat és lehetőségeket kínálnak a biztonsági szakembereknek, hogy hatékonyan védelmezhessék a vállalati rendszereket és hálózatokat a kibertámadások ellen.

A megoldás lehetőséget kínál a vállalat számára a felhőalapú vagy telepített működésre, valamint a kritikus veszélyforrások gyors kivizsgálására és rangsorolására. Ezáltal segíti a biztonsági elemzőket abban, hogy hatékonyabban kezeljék a kiberbiztonsági fenyegetéseket, és biztosítsák vállalkozásuk biztonságát a folyamatosan fejlődő kiberfenyegetésekkel szemben. A QRadar SIEM eredményei is beszédesek: a rendszer eddig több mint 14 ezer órányi munkát spórolt eddig az elemzőknek a fals pozitív eredmények azonosításán, valamint 90%-os csökkenést eredményezett az incidensek kivizsgálására szánt időben. Emellett 60%-kal csökkenthető a jelentős biztonsági incidensek előfordulásának kockázata.

Végül, az IBM QRadar SIEM rendszer különböző licencelési lehetőségeket kínál, lehetőséget adva a vállalatoknak, hogy rugalmasan válasszák ki a számukra legmegfelelőbb opciót. Például elérhető a QRadar SIEM SaaS (Software as a Service) verziója, amely lehetővé teszi a QRadar SIEM összes előnyének kihasználását anélkül, hogy a vállalatnak hardver- és szoftvereszközökre kellene beruháznia. Emellett elérhető a QRadar Suite, amely a teljes funkcionalitást kínálja a szoftverlicenc alapján.

Az IBM QRadar SIEM rendszere kiváló választás azoknak a vállalatoknak, akik komolyan veszik a kiberbiztonságot, és hatékony védelmet szeretnének biztosítani a vállalati rendszerek és hálózatok számára a folyamatosan fejlődő fenyegetésekkel szemben.

Kérdése van a QRadarral kapcsolatban? Keressen minket bizalommal elérhetőségeinken:
https://www.intalion.hu/

[A Intalion Kft. (IBM Gold Partner) megbízásából készített, fizetett anyag.]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról