Szerző: Vörös Péter

2000. december 1. 11:02

Dell befektetés az Eazel-ben

Az Eazel termékeinek fő célja az, hogy az átlagos felhasználó számára is egyszerűen használhatóvá tegye a Linux-ot. A Dell és az Eazel most abban állapodott meg, hogy meg fogják osztani az Eazel szolgáltatásaira előfizetőktől származó bevételeket - Dell pedig desktop és laptop számítógépein is kínálni fogja a Linux + Eazel kombinációt. A Dell egyúttal egy nem közölt összeget fektet be az Eazel-be.

A Dell egykor a Microsoft egyik legközelebbi szövetségese volt, immár három 'stratégiai' operációs rendszere van a cégnek: a Windows, a Novell NetWare és a Linux.

A Dell már eddig is árult Linux-os laptop-okat, desktop-okat és szervereket. A tesztelési időszak befejeztével az Eazel szoftver előre telepítve lesz a Linux-os PC-ken.

A hír nem teljesen meglepő, hiszen Michael Dell, a Dell elnök-vezérigazgatója már augusztusban közölte egy interjúban, hogy tárgyalásokat folytatnak az Eazel-lel.

Az Eazel tervezői között vannak olyanok is, akik részt vettek az eredeti Apple Macintosh felhasználói interfész kialakításában. A cég szándékai szerint az Eazel fájl menedzsment szoftvere, a Gnome-ra épülő Nautilus fog a Linux felhasználói interfészévé válni.

A Dell számítógépekkel szállított Eazel szoftverek ingyenes 30 napos előfizetést tartalmaznak az Eazel szolgáltatásaira: ez jelenleg a rendszerszoftver frissítését jelenti valamint online tárolást - később backup ill. rendszer image tárolására is lesz mód.

Az Eazel szinte az összes PC gyártóval tárgyalásokat folytat termékeivel kapcsolatban.

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról