Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 26. 09:47

Már nem csak írásban lehet beszélgetni a ChatGPT-vel

Intuitívabbá, interaktívabbá válik a világ legismertebb, nagy nyelvi modellre épülő mesterséges intelligenciája, a ChatGPT azáltal, hogy szakít az eddigi, szinte kizárólag szövegalapú kommunikáción.

Mostantól nem feltétlenül kell billentyűzetet ragadniuk, illetve szövegbuborékokban megjelenő válaszokat olvasgatniuk a felhasználóknak ahhoz, hogy szót értsenek a világ legismertebb, villámgyorsan népszerűvé vált nagy nyelvi modellt használó mesterséges intelligenciájával, a ChatGPT-vel. A rendszert fejlesztő OpenAI hétfőn olyan újításokat jelentett be, melyek alapjaiban változtathatják meg az eddig túlnyomó részt szöveges chatbotként működő ChatGPT működését.

A fejlesztőcég weboldalán leírtak alapján a ChatGPT mostantól nemcsak megérti az emberi beszédet (melyhez a régóta elérhető Whisper szövegfelismerő algoritmust használja), hanem szöveges outputok helyett szóban is tud válaszolni a feltett kérdésekre, vagyis lényegében egy élőszavas kommunikációs partnerré vált.

Az OpenAI a hangalapú kommunikációhoz színészek rögzített beszédét használta fel - hogy a rendszer milyen nyelv(ek)en képes válaszolni a szóban vagy írásban feltett kérdésekre, az egyelőre nem derült ki a közleményből.

chatgpt_face

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A ChatGPT ezzel a hosszú évek óta létező hangalapú asszisztensek (Siri, Amazon Alexa) egyik alapfunkcióját tanulja meg, válaszai azonban sokkal szofisztikáltabbak és a rendszert összetettségéből adódóan jóval emberközelibbek lehetnek, köszönhetően a nagy nyelvi modellek mögött álló hatalmas méretű adatbázisoknak, melyekből a mesterséges intelligencia folyamatosan tanul.

Az OpenAI szerint a ChatGPT így akár esti meséket is olvashat, bekapcsolódhat egy asztaltársaságnál folyó vitába, illetve a szintén újdonságnak számító képanalízis funkcióval segíthet megoldani különféle problémákat, legyen szó komplex munkahelyi feladatról vagy éppen a háztartás körüli teendőkről.

A fenti két funkció (beszédalapú chat, képanalízis) a következő két hétben válik fokozatosan elérhetővé elsőként a ChatGPT fizetős ügyfeleinek. A tervek szerint a felhasználói kör ezt követően, a későbbiekben tovább bővülhet majd, így a következő körben a fejlesztőknek is elérhetővé teszik az újításokat.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról