Szerző: Vörös Péter

2000. december 1. 10:33

Elemzők szerint a Compaq és az Apple is a Gateway-hez hasonló helyzetben van az ünnepi szezon PC eladásaival kapcsolatban

A lassuló USA-beli eladások, növekvő készletek és a közelgő első negyedéves árháború miatt nem túl rózsásak a kilátások az Apple és a Compaq PC részlegeinél. A szakértők szerint e három tényező hatása alól egyik PC gyártó sem fogja tudni kivonni magát, e két céget mégis jóval erősebben érinthetik az események, mint a többieket.

Az ARS piackutató cég szerint az Apple 11 hetes készletekkel rendelkezik, míg a Compaq 10,5 hetes készletekkel - ezek jelentősen a PC ipar átlaga felett vannak A hp ugyanezen a piacon vélhetően jobb készletgazdálkodása miatt jobban szerepel: általában a PC gyártók igyekszenek 4 heti vagy alacsonyabb készleteket tartani. A dealer-eken keresztül értékesítő cégek általában valamelyest magasabb készleteket tartanak, de a két cég készletszintje még így is szokatlanul magas.

A Compaq tagadja a szokatlanul magas készletszintjével kapcsolatos híreszteléseket: Mike Winkler, a cég globális üzleti részlegéért felelős ügyvezető igazgatóhelyettese szerint a karácsonyi szezon előtt amúgy is rendelkezni kell megfelelő készletekkel. Az Apple nem nyilatkozott az értékesítéssel ill. a készletekkel kapcsolatban.

Ha igazak a hírek e két céggel kapcsolatban is, akkor jelentős árháborúra van kilátás, akár már decemberben: a cégek igyekeznek 'kisöpörni' a gépeket a boltokból ill. raktárakból, ami persze érzékeny hatással van a haszonrésre - a vásárlóknak viszont jelentős kedvezményeket jelent.

1998 elején voltak utoljára hasonló (akkor kb. 12 heti) szinten a Compaq készletei, akkor kb. három negyedéves folyamatos árcsökkentéssel sikerült eladni a felgyülemlett készleteket. Az akkori árcsökkentések persze a többi PC gyártónál volt készletnövelő hatással, ami csak tovább erősítette az árháborút.

További gondot jelent az, hogy ma már az amerikai háztartások közel felében van PC. Az sem segít a helyzeten, hogy egyre többen aggódnak az amerikai gazdasággal kapcsolatban. Ehhez jönnek még az elnökválasztással kapcsolatos bizonytalanságok.

A két cég közül a Compaq van jobb helyzetben az elemzők szerint, ugyanis bevételeinek 55%-a származik magas haszonrésű szerverekből ill. ezekhez kapcsolódó termékekből. Az Apple ezzel szemben erősen rá van utalva a fogyasztói piacra, különösen ünnepek alkalmával.

Az ARS szerint iparág szinten júniusban 4,7 hét volt a készletszint, szeptemberben 3,9 hét, míg októberben 7,4 hétre nőtt. Az Apple készletszintje a szeptemberi 5,7 hétről nőtt 11 hétre, míg a Compaq-é 4,5 hétről nőtt 10,5 hétre. Ezzel szemben a hp 3,5 hétről, 5,6 hétre nőtt ugyanezen időszakban. Az Apple, Compaq és hp részvényárfolyamát ld. alábbi összefoglalónkban.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.