Szerző: Koi Tamás

2022. december 20. 10:45

Mérföldkőhöz ért a Starlink, a SpaceX műholdas internete

Jelentős mérföldkőhöz ért a SpaceX műholdas internetszolgáltatása, a Starlink - a rendszer révén immár egymillió aktív felhasználó kap napi szinten internethozzáférést.

A műholdas internet egykor igazi úri huncutságnak számított, és legfeljebb a világ végén lévő telephelyekkel rendelkező cégek ruháztak be rá, de aztán az alacsony Föld körüli pálya egyszer csak elkezdett megtelni értelmezhető sebességű internetelérést megfizethető áron biztosító szatellitekkel, amivel minden egycsapásra megváltozott.

starlink-rectangular-dish

A rendszer ma már meglehetősen népszerű, amit jól jelez, hogy a műholdas netet kereskedelmi termékként áruló SpaceX tegnap bejelentette, hogy a Starlink hálózatot decemberre globálisan több mint egymillió aktív felhasználó veszi igénybe.

A növekedés különösen az elmúlt egy évben számított jelentősnek, ahogy a Starlink a földrajzi lefedettség mellett fokozatosan bővítette az engedélyezett végpontok körét, így a műholdas net mostanra nem csak helyhez kötötten, hanem például hajón vagy lakóautón is legálisan igénybe vehető.

Starlink-hozzáférés május eleje óta Magyarországon is igényelhető, a havi előfizetési díj jelenleg 17 ezer forint, 183900 Ft egyszeri beruházási költség mellett.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról