Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 14. 10:27

Tovább darálja munkaerő-állományát a Google

Továbbra is teljes gőzzel próbálja optimalizálni költségeit a keresőóriás: miközben a munkaerő-felvétel tempóján lassított, de mérnököket aktívan keres, addig a HR-részlegen több száz dolgozótól válik meg.

Újabb leépítési körben válik meg több száz toborzótól és HR-területen dolgozó szakembertől a Google globálisan, miután az egykor 3000 alkalmazottat számláló toborzócsoportot idén már sikerült megnyirbálni. Az újabb megszorítás jelzi, hogy a keresőcég és anyavállalata, az Alphabet továbbra is folytatja a Szilícium-völgyben év eleje óta intenzívebben folyó leépítéseket, miközben megduplázza a mesterségesintelligencia-fejlesztésekbe fordított befektetéseket. A cég szóvivője szerint mérnöki és technikai tehetségekbe továbbra is befektetnek, miközben általánosságban lassították a munkaerő-felvétel ütemét.

A keresőcég év elején cáfolt rá arra a közhiedelemre, hogy egy elbocsátási hullámban mindig a kisember - jelen esetben az alacsonyabb pozícióban dolgozó munkaerő - húzza a rövidebbet. A globális munkaerőállomány mintegy hat százalékát, nagyjából 12 ezer dolgozót érintő korábbi hullámban a távozók közt voltak igazgatói vagy senior titulust viselők is a főállású masszőrök mellett. A cégnek június 30-án 181 798 alkalmazottja volt.

layoff

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Sundar Pichai vezérigazgatót korábban élesen bírálták az alkalmazottak az elbocsátások módja miatt: bizonyos esetekben a hírt az éjszaka közepén jelentett be, és azonnal megvonta a dolgozók vállalati hozzáféréseit. Az aktuális elbocsátásokban a távozók számára hosszabb időtartamig garantálják az online rendszerek elérését.

A pár hónappal korábban látott elbocsátások óta az utóbbi időszakban a Google főleg a generatív MI-szolgáltatásai fejlesztéseire összpontosított, elérhetővé tette többe közt a Bard chatbotot. A technológiák kiképzése és működtetése viszont rendkívül költséges, amit a cég azzal próbál jobb színben feltünteni a befektetők előtt, hogy próbálja ellensúlyozni a költéseket.

Ruth Porat, az Alphabet elnöke és befektetési igazgatója a pénzügyi elemzőknek júliusban úgy nyilatkozott: a vállalat a költségvetés újtratervezésére összpontosít, hogy növelje befektetési kapacitását. Mióta a vállalat költségcsökkentő üzemmódba állt, 7 százalékos bevételnövekedésről számolt be a második negyedévben, meghaladva az elemzők várakozásait.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.