Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 23. 09:55

Visszavág a TikTok Montanának a tiltás miatt

A videós szolgáltatás nem hagyja annyiban a dolgot: a szövetségi bíróságon indított pert Montana ellen, hogy megakadályozza az állam korlátozó intézkedését, ami szerinte alkotmányellenes.

Montana állam kormányzója múlt héten írta alá a törvényt, amely megtiltja az alkalmazásáruházak számára, hogy az államon belül a felhasználók letölthessék a kínai alkalmazást, ezzel lényegében kitiltja a szolgáltatást területéről, és megakadályozza, hogy vállalkozásként működjön. A TikTok elérhetőségét tiltó rendelet jövő év januárjától lép hatályba az államban, ami pénzbírságot szab ki az alkalmazásboltokra, vagy magára a TikTokra, amennyiben lehetőséget kínálnak a közösségi média platformhoz való hozzáféréshez, de a felhasználókat nem szankcionálja.

A TikTok akkor közölte: a Montanában hozott törvény sérti a lakosság jogait és törvénytelenül tiltja be a szolgáltatást, ezért „meg fogja védeni a felhasználók jogát Montanán belül és kívül”. Ennek eredményeként a cég most bejelentette, hogy a szövetségi bíróságon indított perrel vág vissza az állam kormányzójának annak érdekében, hogy az alkalmazás elérhető legyen a montanaiak számára. A panaszban a TikTok azzal érvel, hogy a tiltás sértené az alkotmányt, mivel korlátozná a vállalatok jogait a felhasználók által létrehozott tartalmak terjesztésére, illetve a felhasználók részéről korlátozná a szólásszabadságot.

tiktok_montana

A videós szolgáltatás tulajdonosa szerint Montana emellett túl is lép szerepén, mivel államként próbál törvényt hozni nemzetbiztonsági kérdésekben ahelyett, hogy a szövetségi szabályozó hatóságokra bízná a kérdést, ami egyébként Washington hatáskörébe tartozik.

Montana kormányzója ugyanis az állampolgárok érzékeny személyes adatainak védelmére hivatkozva vágná el a hozzáférést, említve azokat a vádakat, hogy az alkalmazás fejlesztői adatokat osztanak meg a Kínai Kommunista Párttal. A cég ezért végzést kér a bíróságtól a montanai tiltás megállítására, és reményei szerint a rendkívül erős precedensek és tények alapján úgy érzi, sikerül majd érvényesíteni álláspontját.

A korlátozó rendelet bejelentése után öt TikTok-videós nyújtott be keresetet az állam ellen, hasonlóan azzal az érveléssel, hogy a tilalom sértené az USA alkotmányának első kiegészítését, ami a szólásszabadságához való jogot garantálja.

A kínai ByteDance tulajdonában lévő szoftver ellen ez az eddigi legdrámaibb korlátozás, miután az Egyesült Államok belengette a nemzeti szintű betiltást, amennyiben az anyavállalat nem adja el a szolgáltatást. Az elmúlt hónapokban a TikTokra egyre nagyobb nyomás nehezedett az Egyesült Államokban a Kongresszus és az állami törvényhozás részéről. Egyre több helyen hoznak szabályokat a TikTok használatára vonatkozóan a kormányzati eszközökön, de a montanai törvény egy újabb szinten korlátozná az alkalmazáshoz való hozzáférést.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról