Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 1. 13:50

Sutba dobhatta három éve tett ígéretét az IBM

Mégsem száll ki a szoftvercég az arcfelismerő technológiák piacáról, mutatja egy nemrég kötött minisztériumi szerződés.

Az IBM vezérigazgatója 2020-ban tudatta nyílt levélben a kongresszus képviselőivel, hogy a cég nem fejleszt, gyárt és kínál eladásra több arcfelismerő technológiát, és a jövőben nem biztosít semmilyen szoftveres algoritmust, amivel tömegek megfigyelését és (faji alapú) profilozását lehet kivitelezni, illetve határozottan ellenzi ezen technológiai megoldások kiterjedt használatát. Mindez azután, hogy egy brutális minneapolisi rendőri túlkapás következtében elhunyt fekete férfi, George Floyd halála kapcsán kibontakozó országos szintű tüntetéshullámra és zavargások alakultak ki.

Ennek ellenére három évvel később úgy tűnik, meggondolta magát a szoftvercég, és visszatér a technológia piacára. Az IBM múlt hónapban 69,8 millió dolláros szerződést írt alá a brit kormánnyal egy "nemzeti biometrikus platform" fejlesztésére, ami arcfelismerési funkciókat kínál majd a bevándorlási és rendészeti hivatalok számára – írja a The Verge a birtokába jutott dokumentumok alapján, amiket az oknyomozó újságírókból álló Liberty Investigates csoporttal közösen elemzett ki.

ibm_kiemeltz

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Home Office Biometrics Matcher Platformként említett fejlesztésről szóló szerződésben írtak szerint a projekt eleinte ujjlenyomatok egyeztetésére lesz alkalmas, a későbbiekben pedig bevándorlási ellenőrzésekre, majd az utolsó szakaszban bűnüldözési célokra bevethető arcfelismerésre lesz képes. A platform lehetővé teszi, hogy az egyes személyekről készült felvételeket összevethessék a hatóságok adatbázisaiban tárolt képekkel. Az IBM 2020-ban úgy nyilatkozott az ilyen képességekkel felszerelt rendszerekkel kapcsolatban, hogy a legvalószínűbb felhasználási módjaik közt a tömeges megfigyelés, a faji profilalkotás, vagy az emberi jogok megsértése említhető.

Imtiaz Mufti, az IBM szóvivője a The Verge megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a szerződésben említett munka nem hitelteleníti a cég 2020-as kötelezettségvállalását, mivel nem kínál általános célú és tömeges arcfelismerést, és nem sérti az emberi jogokat, csupán a hatóság munkáját segíti a gyanúsított személyek ellenőrzésében. A redszer továbbá nem nyújt lehetőséget  videófolyamok feldolgozására, ami szükséges a tömeges megfigyelés esetén. Az emberi jogi aktivisták szerint az IBM munkája viszont összeegyeztethetetlen a korábbi állásfoglalással: Kojo Kyerewaa, a Black Lives Matter UK munkatársa szerint a szoftvercég már el is felejtette George Floydot, hogy megkössön egy minisztériumi szerződést.

Az arcfelismerés bűnügyi felhasználása az Egyesült Államokban számos jogtalan letartóztatást eredményezett, nemrég pedig az Egyesült Királyság Fellebbviteli Bírósága is úgy döntött, hogy a a dél-walesi rendőrség megsértette a személyiségi jogokat és az egyenlőségre vonatkozó törvényeket, amikor arcfelismerő technológiákat vetett be.

A többi technológiai cég jellemzően részlegesen leállította az arcfelismerő technológiák szállítását a bűnüldöző szervek számára, az IBM 2020-as bejelentése után az Amazon és a Microsoft is közölte, hogy nem árul ilyen szolgáltatásokat a későbbiekben az USA bűnüldöző szerveinek. Az Amazon eredetileg egy évre hirdetett moratóriumot, ami hosszabbítások révén még mindig életben van, és a Microsoft sem változtat ezen addig, amíg nem kötelezi rá valamilyen nemzeti törvény.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.