Szerző: Koi Tamás

2022. március 10. 13:11

Olaszország megbírságolta az egyik legnagyobb arcfelismerő-adatbázist szállító céget

Tovább szaporodik a jelentős összegű bírságot kiszabó, GDPR-sértés miatt hozott elmarasztaló határozatok száma az Európai Unióban.

Húszmillió euró megfizetését, és az olasz állampolgárok képmásainak a mesterséges intelligenciákat tápláló adatbázisból való eltávolítását írta elő az olasz adatvédelmi hatóság, a Grante az amerikai ClearView AI számára, melynek adatbázisában jelenleg több mint tízmilliárd arcképet tartalmaz.

A ClearView-nak mondhatni a működésébe vannak kódolva a hasonló afférok, a New York-i székhelyű céget hasonló okból büntették tavaly novemberben Nagy-Britanniában 17 millió angol fontra, emellett a cég működése több országban is kifejezetten tiltott, így többek közt Svédország, Franciaország és Ausztrália már korábban megtiltotta a ClearView számára, hogy a helyi lakosok képmásait bármilyen formában kezelje.

A mindössze ötéves múltra visszatekintő cég az interneten nyilvánosan elérhető felvételekből készít "biometrikus adatbázist", melyet számos rendvédelmi szerv használ világszerte. A sorozatos adatvédelmi aggályok és bírságok dacára a ClearView rendkívül dinamikus növekedést jelzett előre idénre, így a cégnek a tervek szerint év végéig százmilliárd fotóból felépülő adatbázisa lehet.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról