Szerző: Koi Tamás

2022. március 10. 13:11

Olaszország megbírságolta az egyik legnagyobb arcfelismerő-adatbázist szállító céget

Tovább szaporodik a jelentős összegű bírságot kiszabó, GDPR-sértés miatt hozott elmarasztaló határozatok száma az Európai Unióban.

Húszmillió euró megfizetését, és az olasz állampolgárok képmásainak a mesterséges intelligenciákat tápláló adatbázisból való eltávolítását írta elő az olasz adatvédelmi hatóság, a Grante az amerikai ClearView AI számára, melynek adatbázisában jelenleg több mint tízmilliárd arcképet tartalmaz.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A ClearView-nak mondhatni a működésébe vannak kódolva a hasonló afférok, a New York-i székhelyű céget hasonló okból büntették tavaly novemberben Nagy-Britanniában 17 millió angol fontra, emellett a cég működése több országban is kifejezetten tiltott, így többek közt Svédország, Franciaország és Ausztrália már korábban megtiltotta a ClearView számára, hogy a helyi lakosok képmásait bármilyen formában kezelje.

A mindössze ötéves múltra visszatekintő cég az interneten nyilvánosan elérhető felvételekből készít "biometrikus adatbázist", melyet számos rendvédelmi szerv használ világszerte. A sorozatos adatvédelmi aggályok és bírságok dacára a ClearView rendkívül dinamikus növekedést jelzett előre idénre, így a cégnek a tervek szerint év végéig százmilliárd fotóból felépülő adatbázisa lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról