Szerző: Koi Tamás

2023. május 30. 13:04

Hajszálra a történelmi mérföldkőtől az Nvidia

Továbbra is óriásit megy a világ legnagyobb grafikuschip-gyártója, az Nvidia, mely idei száguldását elsősorban az AI-termékek fejlesztését támogató megoldásainak köszönheti.

A generatív MI-vel mindenkiből programozó válhat

-emelte ki beszédében Jensen Huang, az Nvidia első embere, aki évek óta először tartott keynote-ot a hétfőn kezdődött tajvani Computexen, mely hellyel-közzel pontosan leírja, miért váltak a generatív mesterséges intelligencia modellek villámgyorsan korunk legfontosabb "számítási platformjává". Melynek működéséhez, pontosabban feltanításához pedig véletlenül éppen az Nvidia bivalyerős szuperszámítógépei adják az alapot.

Azé a cégé, mely gyakorlatilag egyedüliként uralja az MI-célszámítógépek és célprocesszorok piacát, és melynek értéke a héten jó eséllyel meghaladja majd az ezermilliárd dollárt.

Huang a Computexen a fentihez hasonló hangzatos kijelentések mellett több konkrétumot is elárult az Nvidia soron következő DGX szuperszámítógépének képességeiről. Ezek a számítógépek gyakorlatilag egyetlen célt látnak el, így tetszőleges - persze kellően tőkeerős - cégek segítségükkel saját generatív MI-modelleket fejleszthetnek ki és dobhatják piacra rá épülő termékeik garmadáját.

huang_gh200

A DGX GH200 ennek érdekében brutális fegyverarzenált vonultat fel, így a rendszerrel megjelenő új NvLink Switch System akár 256 darab GH200 (Grace Hopper) chipet képes összekapcsolni egyetlen, bődületes teljesítményű GPU-ként, mely így összességében 1 exaflopnyi teljesítményt nyújt és 144 terabájtnyi megosztott memóriát kezel, ami akár 500x több lehet az elődökkel (DGX A100) összehasonlítva.

A rendszer összteljesítményét ugyanakkor továbbra is a grafikusmemória-sávszélesség határolja be, a GPU és a grafikus memória teljesítményaránya ugyanis minden más teljesítménynövekedési értéket felülírhat.

Az új AI-szuperszámítógépet jellemzően a technológiai ipar nagyjai fogják nagyobb tételben vásárolni - az év végén megjelenő első DGX GH200 rendszerekre az Nvidia szerint már bejelentkezett a Google, a Microsoft és a Meta is, emellett az Nvidia egy saját rendszert is épít, mely négy összekapcsolt DGX GH200-at fog tartalmazni. A Helios előreláthatóan az év végén fog majd üzembe állni.

A Nvidia eközben minden előzetes képzeletet felülmúló szárnyalást mutat - a cég múlt héten közzétett, a vártnál jóval erősebb számokat mutató negyedéves üzleti jelentése, illetve jelentős további növekedést leíró prognózisa az egekbe lökte a cég papírjainak értékét, így a cég tőzsdei értéke mostanra megközelítette az ezermilliárd dolláros álomhatárt.

Az amerikai chipgyártók közül az Nvidia lehet az első, mely megugorja ezt a lécet, a technológiai multik közül pedig az ötödik vállalat (az Apple, az Amazon, a Microsoft, az Alphabet után) lehet az ezermilliárdos klubban, miután a szintet 2021-ben elérő Meta még abban az évben kiesett onnan.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról