Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. augusztus 22. 11:41

Már a Segához tartozik az Angry Birds fejlesztője

Lezárult a Rovio felvásárlása, a mérges madarak készítője így egy komoly kiadó égisze alá került, a Sega pedig komoly ütőkártyát kapott a mobiljátékok piacán való terjeszkedésben.

Lezárult a Sega és az Angry Birds sikersorozatot fejlesztő Rovio közti felvásárlási ügylet, a japán cég 776 millió dollárt adott a mobiljáték-fejlesztő stúdióért. Az áprilisi bejelentés után a két cégnek át kellett esnie a kötelező véglegesítési folyamatokon, illetve a szabályozóknak is jóváhagyási pecsétet kellett nyomniuk az üzletre, ami problémamentesen lezajlott.

A Sega a már meglévő sorozatain túl valószínűleg az Angry Birds mobiljátékokkal próbál kezdeni valamit, és bár a franchise valamennyire már veszített régi fényéből, még mindig népszerű a kapcsolódó tévéműsorok és filmek, sőt vendéglátóhelyek révén. Az eredeti Angry Birds volt az első mobiljáték, aminek sikerült átlépnie az egymilliárd letöltést, ezzel pedig a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. A Rovio állítása szerint a franchise összes játéka műr túllépte az ötmilliárd letöltést. 

sega_rovio

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A vételár meglehetősen magas annak fényében, hogy az egykor hatalmas sikert elkönyvelő Angry Birds népszerűsége jelentősen csökkent a 2009-es megjelenés óta, és miután a sorozat 2014-ben elérte a csúcsot, utána a Rovio rendre csökkenő profitról és leépítésekről számolt be. A mindössze 550 alkalmazottat foglalkoztató finn stúdiónak azóta nem sikerült különösebben nagy dobással előállnia ami ideális célponttá tette arra, hogy a nagyobb szereplők felvásárlási ajánlattal célozzák meg. 

Haruki Satomi vezérigazgató április nyilatkozatában nyíltan beszélt róla, hogy a Sega hosszútávú célja a mobiljáték-piaci terjeszkedés felgyorsítása, a globális játékpiac az előrejelzések szerint 2026-ra 263,3 milliárd dollárra fog növekedni, ennek pedig több mint felét, 56 százalékot a mobiljátékok jelentik majd.

A Rovio pedig nem csak az Angry Birds-öt tudja felvonultatni, a számos spinoff programon túl a Sugar Blastra hajazó Small Town Murders című narratív jellegű nyomozós játék is ígéretes cím, bár nem annyira, mint a nagyobb horderejű IP-k. A japánok emellé kész infrastruktúrát kapnak a jövőbeli mobiljátékok fejlesztéséhez, közzétételéhez és terjesztéséhez, ami jelentősen megkönnyítheti a saját IP-címein alapuló mobiljátékainak tető alá hozását, például a Sonic, a Samba de Amigo, a Persona, a Football Manager és más híres címek alapjaira építkezve, illetve a régebbi címek mobilportjainak elkészítésében is előnyt jelent.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.