:

Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 15. 12:02

Ausztria és Horvátország a roaming-toplista élén

Több meglepő, illetve kevésbé meglepő statisztikát tett közzé a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a nyaralási szezon lecsengése előtt a magyarok külföldi (EU-s) mobilhasználati szokásairól.

A mobiltelefonok külföldi használata évtizedekkel ezelőtt kisebb anyagi csőddel járt, ugyanakkor az egységes piacot zászlajára tűző Európai Unión belül élők már évek óta nem verhetik magukat plusz költségbe, ha mobiljukat egy másik EU-s tagállamon belül használják akár telefonálásra, SMS-küldésre vagy adatforgalomra.

A turisztikai és üzleti célból létrejött utazások során tapasztalható mobilhasználati szokások alapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) most először számolt be arról a szolgáltatók adatait elemezve, hogy mely országok lehetnek a legkedveltebb úticélok, illetve milyen forgalomtöbblet keletkezik a nyári nyaralási főszezonban.

Az NMHH szakemberei azt a nem különösebben meglepő megállapítást tették, hogy a roamingforgalmat bonyolító SIM-kártyák aránya nyáron jelentősen meghaladja az éves átlagos forgalmat, amivel párhuzamosan a hazai hang és adatforgalom némileg visszaesik. Ezt a 38 százalékos szezonális külföldi növekményt a hatóság „nyaralási többletnek” nevezi.

hallsatt_kerites
ahol a helyiek szerint már túl sok a mobil: a híres hallstatti szelfikerités (fotó: AFP)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szolgáltatóktól származó adatok szerint mind nyáron, mind éves átlagban Ausztria a legnépszerűbb ország, ahol nyaranta a magyar SIM-kártyák 8,5 százalékával telefonáltak vagy interneteztek - a nyári többlet Ausztria esetén ugyanakkor nem jelentős (17 százalék). A látogatók egész évben tapasztalt magas száma a (téli sportokat is kínáló) turisztikai kínálat mellett a bevásárlóturizmusnak, az ott munkát vállalóknak, illetve a távolabbi nyugati országokba utazók jelentős számának is köszönhető.

A második helyen álló Horvátország viszont már a roaming adatok alapján is tipikus üdülési cél. A hatóság szerint nyáron a SIM-ek 6,2 százaléka forgalmazott horvát mobilhálózaton, a nyári többlet utazás pedig kiugróan magas, 138 százalékos volt az éves átlaghoz képest. A rangsor harmadik helyén a szintén szomszédos Szlovákia áll 5,1 százalékkal, Ausztriához hasonló, mérsékelt nyári emelkedéssel.

Amennyiben a nyári többlet az összehasonlítás alapja, akkor az utak számosságában is elől járó Horvátországon túl olyan államok is kiemelkednek, ahol csupán nyáron ugrik meg az amúgy igen alacsony éves átlagos forgalom. Eszerint Görögország áll az élen (182 százalékos nyári többlettel), melyet Horvátország, Bulgária, Ciprus, Szlovénia és Olaszország követnek. 

A szolgáltatók közül a Yettel Magyarország rendszeresen közzétesz saját statisztikái alapján különféle érdekes adatokat az előfizetők külföldi mobilhasználatáról - rendszerint a szezonkezdet előtt. Így történt ez idén is, a szolgáltató egyrészt már májusban kiugróan magas külföldi adathasználatról számolt be, ugyanakkor egyéves távlatban a yettel-ügyfelek a legtöbb adatot a hatósági jelentéstől teljesen eltérő lokációkon, Romániában, az Egyesült Királyságban és Németországban forgalmazták.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 04:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.