Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 4. 11:36

Jól mentek az Apple szolgáltatásai, az iPhone-ok kevésbé

A visszaeső, illetve stagnáló hardvereladásokat jól kompenzálta a szolgáltatás-üzletág remekelése az Apple-nél, mely az aktuális negyedévre továbbra is az árbevétel kismértékű csökkenésével számol.

Felemásan teljesített az Apple a július 1-jével véget ért harmadik pénzügyi negyedévében, illetve további bevételcsökkenést prognosztizált az aktuális pénzügyi időszakra - a cég pénztermelő képességét ezzel együtt láthatóan semmi sem veszélyezteti komolyan.

Az Apple üzletágai közül árbevételét tekintve immár huzamosabb ideje második legnagyobb tényezőnek számító szolgáltatások üzletág továbbra is remekelt a negyedévben. A cég a különböző szolgáltatásokon (iCloud, Apple Music, Apple TV, App Store) keresztül 21,2 milliárd dolláros árbevételt realizált, ami 8%-os növekedésnek számít az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az eredmény abszolút rekordnak számít, a cupertinói céghez korábban még soha nem folyt be ekkora összeg a szolgáltatások és applikációk értékesítéséből.

A cégnek mostanra a különböző platformjain egymilliárdnál is több szolgáltatás-előfizetője van.

A szolgáltatásokkal szemben a hardvereladások már korántsem mutattak olyan jól a harmadik negyedévben, így minden szegmens (iPhone, Mac, iPad) csökkent 2-20% mértékben - az abszolút húzóterméknek számító iPhone-ok eladása csökkent a legkevésbé, a cég a negyedévben 39,67 milliárd dollárért adott el okostelefonokat, ami mindössze 2%-os visszaesésnek számít.

apple_people

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t?

A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t? A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a negyedéves eredmények közzétételét követően jelezte, hogy jelenleg globálisan minden eddiginél több iPhone van használatban, ám hogy pontosan mennyi, arról nem közölt részleteket a cégvezető.

Az iPhone-eladások különösen Kínában nőttek számottevően, ezzel rákontrázva a helyi piaci trendekre, miután a kínai okostelefon-piac eladásai a második naptári negyedévben a 2014-es szintre estek vissza.

Az Apple a harmadik üzleti negyedében összességében 81,8 milliárd dollárnyi árbevételt termelt (ez 1%-kal marad el az egy évvel korábbi eredménytől), a cég nyeresége ugyanakkor 2%-kal, 19,9 milliárd dollárra nőtt.

A társaság a kurrens negyedévben is az árbevétel kis mértékű csökkenésével számol, az új generációs iPhone-ok ugyanis szokás szerint csak a pénzügyi negyedév végén, szeptemberben kerülnek forgalomba, így az értékesítésre nem gyakorolnak még számottevő hatást.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról