:

Szerző: Koi Tamás

2022. január 11. 12:59

Továbbra is hasít az Apple szolgáltatás-üzletága

Újabb éves rekordot könyvelhet el a világ egyik legnagyobb alkalmazás-piacterének számító App Store éves forgalma, aminek az Apple mellett a fejlesztők is örülhetnek, akik minden eddiginél nagyobb nettó bevételben részesedhettek az értékesítések után.

Nagyjából 60 milliárd dollárt fizetett ki tavaly az App Store-on keresztül értékesítő cégeknek és egyéni fejlesztőknek az Apple, megdöntve ezzel minden korábbi éves rekordot, egyben jelezve, hogy az Apple szolgáltatásüzletága egyre komolyabb momentummal bír a cupertinói cégen belül. A nettó kifizetés emelkedésének mértékét jól jelzi, hogy 2020-ban még csak 45 milliárd dollárt utalt át az Apple a fejlesztők bankszámlájára.

Az App Store ezzel összességében mintegy 260 milliárd dollárt fizetett ki 2008-as fennállása óta a fejlesztőknek, mely a statisztikák alapján jelentős részben az utóbbi fél évtizedben jött össze. 

apps

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ám míg a korábbi években az Apple "egykulcsos" jutalékrendszerét alapul véve pontos képet lehetett kapni a cég szinte teljes szolgáltatás-árbevételéről, addig a tavalyi évre vonatkozóan már legfeljebb csak becslésekre lehet hagyatkozni e téren. Ennek oka, hogy a cég szabályozói nyomásra többször, több országban is változtatott az addigi jutalékrendszeren, idén januártól pedig már intézményesítette a jutalékcsökkentést a Small Business Program bevezetésével.

Utóbbi kifejezetten a legkisebb piaci szereplők érdekeit szolgálja azzal, hogy a korábban általánosan használt jutalékot 30%-ról 15%-ra csökkenti az egymillió dolláros árbevétel-határ eléréséig. Egyes korábbi számítások szerint az App Store fejlesztők mintegy 98%-a sorolható be ebbe a kategóriába, ők ugyanakkor összességében az App Store teljes árbevételének rendkívül kis szeletét termelik csupán meg.

Az Apple hétfői közleményében a fentiek mellett közzétette az App Store-on előfizető ügyfelek számát is. A cég szerint jelenleg mintegy 745 millióan fizetnek elő a felületen keresztül valamilyen havidíjas szolgáltatásra, beleértve az Apple saját megoldásait (pl. iCloud, Apple Music, Apple TV), illetve a külsős fejlesztők kezében lévő platformokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 18:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.