Szerző: Koi Tamás

2022. január 11. 12:59

Továbbra is hasít az Apple szolgáltatás-üzletága

Újabb éves rekordot könyvelhet el a világ egyik legnagyobb alkalmazás-piacterének számító App Store éves forgalma, aminek az Apple mellett a fejlesztők is örülhetnek, akik minden eddiginél nagyobb nettó bevételben részesedhettek az értékesítések után.

Nagyjából 60 milliárd dollárt fizetett ki tavaly az App Store-on keresztül értékesítő cégeknek és egyéni fejlesztőknek az Apple, megdöntve ezzel minden korábbi éves rekordot, egyben jelezve, hogy az Apple szolgáltatásüzletága egyre komolyabb momentummal bír a cupertinói cégen belül. A nettó kifizetés emelkedésének mértékét jól jelzi, hogy 2020-ban még csak 45 milliárd dollárt utalt át az Apple a fejlesztők bankszámlájára.

Az App Store ezzel összességében mintegy 260 milliárd dollárt fizetett ki 2008-as fennállása óta a fejlesztőknek, mely a statisztikák alapján jelentős részben az utóbbi fél évtizedben jött össze. 

apps

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ám míg a korábbi években az Apple "egykulcsos" jutalékrendszerét alapul véve pontos képet lehetett kapni a cég szinte teljes szolgáltatás-árbevételéről, addig a tavalyi évre vonatkozóan már legfeljebb csak becslésekre lehet hagyatkozni e téren. Ennek oka, hogy a cég szabályozói nyomásra többször, több országban is változtatott az addigi jutalékrendszeren, idén januártól pedig már intézményesítette a jutalékcsökkentést a Small Business Program bevezetésével.

Utóbbi kifejezetten a legkisebb piaci szereplők érdekeit szolgálja azzal, hogy a korábban általánosan használt jutalékot 30%-ról 15%-ra csökkenti az egymillió dolláros árbevétel-határ eléréséig. Egyes korábbi számítások szerint az App Store fejlesztők mintegy 98%-a sorolható be ebbe a kategóriába, ők ugyanakkor összességében az App Store teljes árbevételének rendkívül kis szeletét termelik csupán meg.

Az Apple hétfői közleményében a fentiek mellett közzétette az App Store-on előfizető ügyfelek számát is. A cég szerint jelenleg mintegy 745 millióan fizetnek elő a felületen keresztül valamilyen havidíjas szolgáltatásra, beleértve az Apple saját megoldásait (pl. iCloud, Apple Music, Apple TV), illetve a külsős fejlesztők kezében lévő platformokat.

a címlapról