Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 27. 13:30

Útnak indult a Google és az Apple térképeinek alternatívája

A tavaly alakult Overture Maps Foundation ingyen elérhetővé tette első adatkészletét navigációs szolgáltatások fejlesztéséhez, ezzel ígéretes alternatívát kínálva a Google Maps fizetős API-ja mellett.

A Linux Foundation tavaly év végén indította útnak legújabb projektjét a technológiai szektor meghatározó szereplőivel annak érdekében, hogy egy interoperábilis, nyíltan hozzáférhető adatokat tartalmazó térképinformációs rendszert állítson fel. Az Overture Maps Foundation nevű kezdeményezés ugyan hivatalosan a Linux Foundation neve alatt fut, a főbb feladatokat az Amazon Web Services (AWS), a Facebook anyacég Meta, a Microsoft és a holland TomTom nevű navigációs cég végzi, ezen négy tagvállalat mellé a jövőben akár újabb szereplők is beállhatnak.

A csoport a napokban jelentette be, hogy elérhetővé tette az első nyílt térképes adatkészletet a külsős fejlesztők számára, ami az Overture honlapjáról letölthető. A fejlesztők az adatkészletet felhasználhatják térképalkalmazás vagy bármely, navigáción alapuló szolgáltatás létrehozásához. Az Apple és a Google térképszolgáltatásának uralmát megtörni kívánó projekt elsődleges célja, hogy lehetővé tegye olyan új térképszolgáltatások és termékek létrehozását, amelyek nyíltan hozzáférhető adatkészletre épülnek, és egy helyre kalapozza az egyes vállalkozások erőforrásait és adathalmazait, amit aztán minden résztvevő felhasználhat.  A fejlesztőknek jelenleg fizetniük kell, hogy hozzáférjenek a Google Maps API-jához, míg az Apple a nem natív alkalmazásokat készítő fejlesztőknek is díjat számít fel.

overture_maps

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az első adatkészlet egyelőre olyan alapszintű rétegekkel tud szolgálni, mint az utakra és épületekre vonatkozó információk. A szolgáltatás idővel még több hellyel, útvonaltervezési funkcióval és navigációval, valamint 3D-s épületadatokkal bővül majd, a jelenlegi első kiadás több mint 59 millió látnivalót tartalmaz az épületekre, közlekedési hálózatokra és közigazgatási határokra vonatkozó adatokkal együtt.

A Linux Foundation ügyvezető igazgatója, Jim Zemlin szerint a fizikai világ feltérképezése rendkívül összetett kihívás, amit egyetlen szervezet sem tud egymagában abszolválni, így mindenki számára jövedelmezőbb lehet egy szélesebb körű iparági összefogás. A Meta hozzájárulása érthető a projekt szempontjából, hiszen a térbeli adatok a metaverzum felépítéséhez is fontosak, aminek fejlesztésébe rendkívül súlyos összegeket tol bele a közösségi óriás. 

Nem meglepő, hogy az utóbbi évek során a kezdeményezés mögé beálló TomTom is igyekezett újrapozicionálni szerepét, hogy ne csak a GPS készülékgyártóként tekintsenek rá, hanem térképes szoftvercégként is, ezért 2018-ban ingyenessé tette a TomTom Maps API térképes és forgalmi adatait, csak hogy minél több fejlesztő kezdje el használni.

A lépés apropóját szolgáltatta, hogy a Google akkoriban jelentősen megemelte az API-n keresztül elérhető adatok árát, ezért főleg kis- és közepes vállalkozások elkezdték fontolgatni az áttérést más térképes szolgáltatásokra, amit egyszerre próbált kihasználni a Here Technologies, az Esri és a TomTom is. A TomTom partnerségekkel próbálta tartani lépést, együttműködést kötött például az Uberrel és a Microsofttal. A cég vezérigazgatója, Harold Goddijn elmondása szerint az együttműködésen alapuló térképkészítés központi szerepet játszik a TomTom stratégiájában, így a célok elérését az Overture Maps Foundation felgyorsíthatja.

a címlapról