Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 30. 09:44

Alkalmazásbolttá válna a Facebook az unióban

A digitális piacokról szóló uniós törvénynek köszönhetően új lehetőségek nyílhatnak meg a Meta előtt, a cég a későbbiekben a platformok alkalmazásboltjainak, így az Apple App Store-nak és a Google Play Áruháznak állíthat alternatívát saját hirdetési rendszerén keresztül.

Az Európai Unió tavaly elfogadott, a digitális piacokat szabályozó keretrendszere, a Digital Markets Act (DMA) 2024. márciusától válik kötelezően alkalmazandóvá, és arra kényszeríti majd a platformokat, hogy biztosítsanak alternatív alkalmazás-letöltési forrásokat. Az ügyből profitálhat magának a Meta, ami a Facebookot az App Store és a Google Play Store alternatívájaként szeretné majd felkínálni - írja a The Verge. A közösségi cég szóvivője a lapnak mesélt azon szándékáról, hogy a jövőben "hatékonyabban szeretné segíteni a fejlesztőket alkalmazásaik terjesztésében a Facebook appon keresztül".

A terv szerint a felhasználók közvetlenül a közösségi platformon fedezhetnek fel, és onnan is tölthetnének le programokat anélkül, hogy meg kéne látogatniuk az App Store, vagy a Google Play Áruházat. Ezzel egy teljesen új piaci lehetőség nyílhat meg a Meta előtt, amit meglehetősen negatívan érintett bevételek szempontjából, amikor az Apple nehezebbé tette az appok számára a felhasználói tevékenységről való adatgyűjtést.

apple_fb

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Facebook Ads jó ideje teszi lehetővé a hirdetők/fejlesztők számára alkalmazásaik népszerűsítését, de a felhasználókat át kell terelni a letöltéshez adott operációs rendszer appboltjába. Amennyiben a jövőben ez már egyenesen a Facebookon keresztül történhet, a Meta szerint a fejlesztők és a platform számára is előnyös lehet.

Az Apple-nek ráadásul a törvény értelmében nem csak az alternatív forrásokat, hanem a sideload-ot is engedélyeznie kellene, ami ellen a cég a DMA előkészítésének és elfogadásának különböző fázisaiban foggal-körömmel küzdött, a sideload-ot a "bűnözők egyik kedvelt eszközének" nevezve. A cupertinói cég egyelőre még nem jelentette be, hogy ez miként lesz megoldott, Androidon pedig ugyan adott a sideloading lehetősége, de a Play Store-on keresztül terjesztett alkalmazásoknak sok követelménynek kell megfelelnie.

A jelenlegi információk alapján a Facebook csak az alkalmazásboltokon kívül elérhető alternatív verzióján keresztül tudja majd terjeszteni az alkalmazásokat, és hogy vonzóbb alternatívává váljon, eleinte nem fog levonni jutalékot sem a fejlesztőktől a bevételek után, akik bármilyen számlázási rendszert használhatnak, és a hirdetéseken keresztül jobb konverziót érhetnek el.

A rendszer tesztüzeme már idén elindul androidos fejlesztők szűk körének bevonásával, szélesebb körben pedig a DMA életbe lépése után, legkorábban tavasszal kezdheti el bevezetni a cég. Azonban nem csak a Meta gondolkodik azon, miként ragadja meg az új lehetőségeket, márciusban a Microsoft is beszélt azon tervéről, hogy jövőre alternatív alkalmazásboltot indít Európában iOS- és Android-játékok számára.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.