:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 9. 14:15

Súlyos szankciókkal fenyegeti az unió a Metát a pedofiltartalmak miatt

Akadémiai kutatók szerint az Instagram algoritmusai elősegítik, hogy a pedofilok könnyebben eljuthassanak a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekményeket ábrázoló tartalmakhoz, így az unió azonnal intézkedésre szólította fel a tulajdonos Metát.

Markáns figyelmeztetést adott le az Európai Unió a Metának arról, hogy ha a közösségi óriás nem gyorsítja fel gyermekvédelmi intézkedéseit, súlyos szankciók elébe nézhet. Az ügy előzménye, hogy a The Wall Street Journal közzétette a Stanford Egyetem és a Massachusets Amherst Egyetem kutatóival közösen készített jelentést, miszerint a Meta tulajdonában lévő Instagram ajánló algoritmusai hozzásegítik a bűnözőket ahhoz, hogy a szexuális visszaélést ábrázoló tartalmakat eljuttassák a potenciális érdeklődőkhöz.

Thierry Breton, uniós belső piaci biztos a Twitteren reagált a tanulmányra, kijelentve, hogy a közösségi oldal önkéntes gyermekvédelmi kódexe láthatóan nem kellően hatékony, ezért magyarázatot követel Mark Zuckerbergtől amellett, hogy azonnali intézkedésre szólította fel a platform üzemeltetőit a probléma megoldására.

A biztos mondanivalójának további nyomatékot ad, hogy augusztus 25-től már a digitális szolgáltatásokról szóló uniós törvény, a DSA hatálybalépése miatt is elszámoltatható lesz az óriáscég, amennyiben nem tesz megfelelő lépéseket, ez azt jelenti, hogy akár dollármilliárdos bírságot kaphat az EU-ban. Breton június 23-án találkozik a Meta-vezérrel a cég Menlo Park-i HQ-jában, és az előzetes tájékoztatás szerint az unió szoros határidőt fog szabni, hogy valóban hatékony és kellően erős intézkedéseket kényszerítsen ki.

pedo_meta

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Összesen tizenkilenc, zömében amerikai cég, illetve platform számíthat arra a jövőben, hogy működése szigorúbb elbírálás alá esik az Európai Unióban a tavaly hatályba lépett Digital Services Act (DSA) alapján, és ezek alá esik az Instagram és a Facebook is. A jogszabály a kiemelt státuszú online platformokkal szemben egy sor komoly kötelezettséget és tiltást megfogalmaz, illetve általában véve ezen cégek ellenőrzése és szankcionálása más keretek közt zajlik majd, mint a kisebb piaci szereplőké.

A DSA követelményeit nem teljesítő cégekre akár az előző pénzügyi év globális árbevételének 6%-a szabható ki büntetésként, ebbe beletartozik az is, ha a platformjaikról nem távolítják el az illegális tartalmakat, például a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló anyagokat (CSAM). Az „Instagram jelenleg ezen hálózatok legfontosabb platformja, olyan funkciókkal, amelyek segítik a vevők és az eladók összekapcsolását” – írja az akadémiai kutatók tanulmánya.

Konkrét példaként említik, hogy a #pedowhore és #preteensex hashtagek szabadon használhatók a platformon, ezzel összekapcsolva az érdeklődőket a gyermekeket ábrázoló szexuális anyagok értékesítésére szolgáló fiókok tulajdonosaival. Az ilyen fiókok üzemeltetői gyakran azt állítják, hogy maguk a fotókon látható kiskorúak készítik és frissítik a profilt újabb tartalmakkal. A Meta azóta több problémás hashtaget is eltávolított, amelyek akár több millió bejegyzésnél szerepelhettek.

A WSJ jelentése tartalmaz egy képernyőképet egy felugró ablakról, amiben az Instagram arról tájékoztatta a terepmunkát végző kutatókat egy pedofíliával kapcsolatos hashtag vizsgálata közben, hogy a megjelenített az eredmények gyermekek szexuális zaklatását tartalmazhatják - tehát a platform tájékoztatott a CSAM megtekintésének jogi kockázatairól, lényegében tisztában volt azzal, milyen tartalmakhoz segít eljutni a hashtag, mégsem akadályozta meg a használatát és a tartalmak ajánlását - hozza fel súlyos vádként a Wall Street Journal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.