:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 9. 10:20

Zuckerberg szerint nem olyan nagy szám az Apple AR-headsete

A Meta-vezér úgy gondolja: a két cég elképzelései alapvetően különböznek, ráadásul a Vision Pro hétszer annyiba kerül, mint a Quest 3.

Egy céges értekezleten fejtette ki véleményét Mark Zuckerberg a konkurens Apple Vision Pro nevű AR-headsetjéről, ami szerinte egyáltalán nem olyan nagy technológiai áttörés, mint amilyennek tűnik – írja a The Verge.

A Meta-vezér szerint a cupertinóiak semmi olyat nem alkottak, amire a Meta jelenleg ne lenne képes, az pedig egyáltalán nem egyezik a közösségi óriás elképzelésével, ahogy a bemutatókban látható emberek használták az eszközt a mindennapok során. A cégvezető természetesen nem felejtette el hozzátenni, hogy a 499 dolláros Quest 3 headset jóval olcsóbb lesz a 3499 dolláros Vision Pro-hoz képest, így szélesebb felhasználói bázis számára jelenthet hozzáférhető alternatívát.

Zuckerberg szerint az Apple bejelentése kidomborította a két vállalat értékei és jövőképe közötti különbségeket: miközben a Quest arról szól, hogy „az emberek újfajta módon léphessenek kapcsolatba egymással, miközben aktívan végeznek tevékenységeket”, ezzel szemben az Apple demójában mindig egy magában a kanapén ülő személyt lehetett látni – emelte ki, ami szerinte lényeges "filozófiai különbség". 

meta_apple

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Zuckerberg szerint a Quest lényegesebben megfizethetőbb, ezáltal több embert érhet el, és bár az Apple nagyobb felbontású kijelzővel dolgozik, ami mögé komoly technológiát sikerült építenie, az áramellátáshoz akkumulátor és vezeték is szükséges, amely tervezési kompresszumot vélhetően a potenciális felhasználási módok miatt kötöttek meg.

A Meta az Apple WWDC eseménye előtt pár nappal korábban mutatta be következő generációs Quest 3 kevertvalóság-headsetet. Az év végén piacra kerülő eszköz 40%-kal karcsúbb és kényelmesebb kialakítású elődjénél, a Quest 2-nél, emellett jeletősen javult a grafikai teljesítménye is. A Quest 3 ára 128 GB tárhelyes kiszerelésben 499 dollártól indul valamikor ősszel, de szeptemberben további részleteket tervez róla elárulni a közösségi óriás.

A Meta már régóta próbálja magát vezető pozícióba helyezni a virtuális és kiterjesztett valóság piacán, évente dollármilliárdokat öl bele fejlesztésbe, ami aggodalmat kelt egyes befektetők körében. Az Apple headset bár egy lényegesen drágább eszköz, de komoly konkurens lesz a versenyben. Ugyan a Metának voltak korai sikerei a VR-játékok területén, de nehezen tud betörni a prémium kategóriába, ahol az Apple sokkal erősebb lehet a jövőben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.