Szerző: Koi Tamás

2023. április 20. 09:49

Megbüntették a Seagate-et, mert a Huaweinek szállított

Megsértette az amerikai exporttilalmi rendelkezéseket 2020-tól 2021-ig terjedő időszakban a Seagate, mely a tilalom ellenére szállított hétmillió merevlemezt az akkor már tiltólistán lévő Huawei Technologies számára.

Megsértette a Kínát érintő amerikai exporttilalmi intézkedéseket a Seagate Technology Holdings, ezért összesen 300 millió dollárnyi büntetést szabott ki rá az illetékes minisztérium. Ez az első alkalom, amikor amerikai céget szankcionálnak jelentős bírsággal azért, mert a tiltó rendelkezések ellenére kínai entitásnak szállított termékeiből, illetve ez a hivatal fennállásának eddigi legnagyobb kiszabott bírságösszege nem bűnügyi vonatkozású ügyben.

A Seagate-et már tavaly októberben hírbe hozták, hogy 2020 augusztusától mintegy éven keresztül merevlemezeket szállított a kínai Huawei Technologies számára összesen 1,1 milliárd dollár értékben. A kínai technológiai óriás éppen négy éve, 2019 tavaszán került fel az Amerikai Egyesült Államok tiltólistájára. 

hdd

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az USA eleinte amerikai cégeknek tiltotta csak meg, hogy technológiát exportáljanak a cég számára, 2020 augusztusában azonban ez az embargó kiterjedt azoknak a cégeknek a termékeire, melyek bármilyen amerikai technológiát vagy komponenst felhasználnak a gyártás során.

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium szerdai határozata alapján a fremonti székhelyű Seagate ez utóbbi rendelkezést sértette meg azzal, hogy a tiltás hatályba lépését követően 7,4 millió merevlemezt szállított a kínai fél megrendelésére.

A Seagate témában kiadott nyilatkozatában ugyan ragaszkodott ahhoz, hogy törvényesen járt el az adattároló eszközök értékesítése során, végül mégis belement abba, hogy a határozatban foglaltakat további jogi lépések megtétele nélkül elfogadja. 

Az egyezség részeként a vállalat a következő öt évben, negyedévenként egyenlő részletben fizeti majd meg a bírságot, illetve vállalta, hogy három auditnak is aláveti magát a következő években. 

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról