:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 20. 09:49

Megbüntették a Seagate-et, mert a Huaweinek szállított

Megsértette az amerikai exporttilalmi rendelkezéseket 2020-tól 2021-ig terjedő időszakban a Seagate, mely a tilalom ellenére szállított hétmillió merevlemezt az akkor már tiltólistán lévő Huawei Technologies számára.

Megsértette a Kínát érintő amerikai exporttilalmi intézkedéseket a Seagate Technology Holdings, ezért összesen 300 millió dollárnyi büntetést szabott ki rá az illetékes minisztérium. Ez az első alkalom, amikor amerikai céget szankcionálnak jelentős bírsággal azért, mert a tiltó rendelkezések ellenére kínai entitásnak szállított termékeiből, illetve ez a hivatal fennállásának eddigi legnagyobb kiszabott bírságösszege nem bűnügyi vonatkozású ügyben.

A Seagate-et már tavaly októberben hírbe hozták, hogy 2020 augusztusától mintegy éven keresztül merevlemezeket szállított a kínai Huawei Technologies számára összesen 1,1 milliárd dollár értékben. A kínai technológiai óriás éppen négy éve, 2019 tavaszán került fel az Amerikai Egyesült Államok tiltólistájára. 

hdd

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az USA eleinte amerikai cégeknek tiltotta csak meg, hogy technológiát exportáljanak a cég számára, 2020 augusztusában azonban ez az embargó kiterjedt azoknak a cégeknek a termékeire, melyek bármilyen amerikai technológiát vagy komponenst felhasználnak a gyártás során.

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium szerdai határozata alapján a fremonti székhelyű Seagate ez utóbbi rendelkezést sértette meg azzal, hogy a tiltás hatályba lépését követően 7,4 millió merevlemezt szállított a kínai fél megrendelésére.

A Seagate témában kiadott nyilatkozatában ugyan ragaszkodott ahhoz, hogy törvényesen járt el az adattároló eszközök értékesítése során, végül mégis belement abba, hogy a határozatban foglaltakat további jogi lépések megtétele nélkül elfogadja. 

Az egyezség részeként a vállalat a következő öt évben, negyedévenként egyenlő részletben fizeti majd meg a bírságot, illetve vállalta, hogy három auditnak is aláveti magát a következő években. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 08:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.