Szerző: Koi Tamás

2023. május 25. 11:27

Simán lement az NMHH tavaszi frekvenciaaukciója

Simán lezajlott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavaszi spektrumaukciója, melyben a mobilhálózati átviteltechnikában használatos mikrohullámú rendszerek üzemeltetéséhez szükséges 32 GHz-es sáv szabad blokkjaira lehetett licitálni.

Rendhagyó eljárásnak nevezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a márciusban kiírt, 32 GHz-es sáv szabad blokkjaira vonatkozó spektrumárverést, melyen végül a licitálás formájától (teljes mértékben elektronikus úton zajló licit) eltekintve valójában semmi rendkívüli nem történt: a három induló közül mindhárom szereplő annyi spektrumot vitt el, amennyit akart, gyakorlatilag kikiáltási áron.

Az eljárás során az NMHH által felkínált 24 db duplex értékesítési egységre (2x28 MHz-nyi frekvencia) licitálhattak a szolgáltatók, amelyből 18 értékesítési egységre tartottak igényt a következők szerint:

  • a Vodafone 10 értékesítési egységet és az ennek megfelelő 560 MHz-et nyert el;
  • a Magyar Telekom 6 értékesítési egységre, és az ennek megfelelő 336 MHz-re licitált sikeresen;
  • a CETIN pedig 2 értékesítési egységre, és ennek megfelelően 112 MHz-re tett szert.

A most kiosztott 32 GHz-es frekvenciasávot a szolgáltatók a mikrohullámú átviteltechnikai rendszereknél fogják használni, mivel a jelenleg erre a célra kiosztott 26 GHz-es spektrumot EU-s döntés alapján az 5G-s hálózatok számára kell szabaddá tenni.

32ghz_nmhh
a jelentkezők által megszerzett spektrum mennyisége (forrás: Nmhh)

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A milliméteres hullámhosszú frekvencián nagy sávszélességű adatkapcsolat létesíthető, ám rendkívül behatárolt területen - a sávot Európában eddig jellemzően nem is használták az operátorok ilyen célra, az Egyesült Államokban azonban zajlottak már mmWave telepítések, erősen mérsékelt eredményekkel.

A mostani eljárás egyetlen különlegessége volt, hogy a spektrumért ezúttal nem a Yettel, hanem az alapinfrastruktúrát üzemeltető, azonos cégcsoportba tartozó partnercég, a CETIN Hungary licitált, így a résztvevők köre ezúttal - legalábbis technikailag - nem a három, országos hálózattal rendelkező mobilszolgáltatóra korlátozódott. A CETIN egyébként jelenleg is haszonbérleti megállapodás keretében használója a Yettel (akkor még Telenor) által megszerzett 26 GHz-es spektrumnak.

A licitáló szolgáltatóknak a kiosztott spektrumért összességében 970 millió forintot kell majd fizetniük, a kedvezményes sávdíj pedig a megszerzéstől számított 4 évig havi 3,094 millió, 1,856 millió és 0,619 millió forint lesz a Vodafone, a Telekom és a CETIN számára, majd ezt követően a 2038. május 23-i lejáratig ennek az összegnek a duplája.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról