Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 18. 12:13

Montana lényegében teljesen betiltotta a TikTokot

Eddig nem látott szigorral tiltaná be egy amerikai állam a kínai mobilalkalmazáshoz való hozzáférést, amit minden bizonnyal nem fog ölbe tett kézzel nézni a szolgáltatás.

Montana állam kormányzója nemrég írta alá a jogszabályt, amely megtiltja az alkalmazásáruházak számára, hogy az államon belül elérhető legyen felületükön a TikTok mobilalkalmazás, ezzel lényegében kitiltotta a kínai appot a területéről. A kínai ByteDance tulajdonában lévő szoftver ellen ez az eddigi legdrámaibb korlátozás, miután az Egyesült Államok belengette a nemzeti szintű betiltást, amennyiben az anyavállalat nem adja el a szolgáltatást.

A TikTok elérhetőségét tiltó rendelet jövő év januárjától lép hatályba az államban, ami pénzbírságot szab ki az alkalmazásboltokra, vagy magára a TikTokra, amennyiben lehetőséget kínálnak a közösségi média platformhoz való hozzáféréshez, de a felhasználókat nem szankcionálja. A TikTok közleménye szerint a Montanában hozott törvény sérti a lakosság jogait és törvénytelenül tiltja be a szolgáltatást, ezért „meg fogja védeni a felhasználók jogát Montanán belül és kívül”.

Gianforte, Montana kormányzója egyben megtiltotta minden olyan közösségi média alkalmazás használatát, amely személyes adatokat vagy adatokat gyűjt és szolgáltat külföldi ellenfeleknek a kormány által kibocsátott eszközökön. A felsorolt alkalmazások közt található a szintén kínai anyacéghez köthető WeChat, illetve az orosz Telegram.

montana_tiktok

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A montanai betiltás elé természetesen egyelőre jogi kihívások is gördülnek, és az eddigi legfontosabb tesztterep lesz arra, hogy megvalósítható-e a TikTok-mentes USA. A hónap elején a Biden-adminisztráció azt követelte a TikTok kínai tulajdonosaitól, hogy adják el részesedéseiket, máskülönben kilátásba kerül az alkalmazás teljeskörű betiltása az Egyesült Államokban. Korábban Donald Trump republikánus elnök próbálkozott hasonlót végigvinni, de az alkalmazás elleni erős fellépést az amerikai bíróságok megakadályozták.

 Az ultimátum a nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozó Fehér Ház eddigi legmarkánsabb ellentámadása, és az első alkalom, amikor az USA betiltással fenyegetőzik Biden kormányzata alatt. Azonban a demokrata és republikánus politikusok kicsi, de egyre növekvő köre kifogásolja a TikTok betiltását célzó jogszabályokat, többek közt a szólásszabadságra hivatkozva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról