Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 17. 12:20

Kétmiliárd dollárnyi csalást akadályozott meg az App Store

Saját alkalmazásboltja előnyeit és biztonságát hangsúlyozza az Apple a nagy európai változások küszöbén, mielőtt meg kell nyitnia az utat a külsős alkalmazásboltok előtt.

Becslések alapján több mint kétmilliárd dollár értékben előzőtt meg csalótranzakciókat az Apple App Store védelmi rendszere a 2022-es év során – közölte a cupertinói cég a digitális alkalmazásbolt és az Apple Pay biztonsági előnyeit hangsúlyozó közleményében. A vizsgált időszakban közel 3,9 millió, eltulajdonított hitelkártyához kapcsolódó alkalmazáson belüli tranzakciót sikerült megakadályozni, és 714 ezer fiókot tiltottak le a hasonló visszaélések megakadályozása érdekében.

A cég közel 1,7 millió olyan alkalmazás terjesztését utasította vissza az App Store felületén, amelyek nem feleltek meg az App Store adatvédelmi, biztonsági és tartalomra vonatkozó előírásainak. Ebből 400 ezer sértette meg az adatvédelmi irányelveket, míg 153 ezer kéretlen üzeneteket terjesztett, egy már létező alkalmazás kópiája volt, vagy más módon vezette félre a felhasználókat, míg 29 ezer mobilszoftver rejtett, vagy nem dokumentált funkciókat tartalmazott. 428 ezer fejlesztői fiókot szüntettek meg potenciális csalótevékenység miatt, és 105 millió újabb ilyen célt szolgáló fiók létrehozását blokkolták.

appstore

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Apple szerint a csalási célra létrehozott fiókok elkészítését nehezítő új módszerek és protokollok hatásosságával is magyarázható, hogy 2022-ben kevesebb csalófiókot sikerült lekapcsolni, mint 2021-ben. Emellett közel 57 ezer kártékony alkalmazástól sikerült megvédeni a felhasználókat.

A cupertinói cégre egyre nagyobb nyomás helyeződik, hogy nyitottabbá tegye rendszerét, és az iPhone és iPad eszközök felhasználói alternatív alkalmazásboltokból is telepíthessenek szoftvereket. Az Európai Unió által nemrég elfogadott Digital Markets Act (DMA) miatt az Apple ökoszisztémájában eddig tabuként kezelt, gyökeres változáshoz érhet a gyártó.

Iparági szivárogtatók szerint az iOS operációs rendszer idén érkező, 17-es főverziójával egy sor olyan megkötést megszüntet a rendszerben, melyek a DMA-ban foglalt kötelezettségekkel ellentétesek, beleértve az alternatív alkalmazás-letöltési források teljes tiltását. Az Apple-nek ráadásul a törvény értelmében nem csak az alternatív forrásokat, hanem a sideload-ot is engedélyeznie kellene, ami ellen a cég a DMA előkészítésének és elfogadásának különböző fázisaiban foggal-körömmel küzdött, a sideload-ot a "bűnözők egyik kedvelt eszközének" nevezve.

Az Egyesült Államok hasonló jogszabályon dolgozik annak érdekében, hogy lehetővé tegye az ügyfelek számára az ‌App Store‌ megkerülését, de az Apple szerint az ilyen intézkedések aláásnák az iPhone-tulajdonosok védelmét és a biztonságát, egyben táptalajává válnának  a rosszindulatú programoknak és csalásoknak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról