Szerző: Koi Tamás

2023. május 2. 11:46

Nagyjából 7800 IBM-dolgozó munkáját veheti el az MI

Az IBM a mesterséges intelligencia üzleti felhasználásának egyik fő zászlóvivője volt már jóval azelőtt, hogy az MI-alapú generatív nyelvi modellek körüli felhajtás megkezdődött volna, most pedig elsők között számszerűsítette, hogy hány (potenciális) dolgozó munkáját veheti el a cégnél az MI.

Bár a többi IT-céghez képest teljesen más dinamikával működik, az egész piacot átlengő költségcsökkentési intézkedések nyomot hagynak az iparág igazi veteránjának számító IBM-en is. A cég vezérigazgatója egy hétfpn publikált interjúban közölte, minden olyan munkakörben jelentősen lelassul, illetve megszűnik a továbbiakban a toborzás, melyet a jövőben képes lesz majd a mesterséges intelligencia is betölteni, ellátni.

Arvind Krishna szerint a fentiek elsősorban az adminisztratív, irodai munkát végző dolgozókat, illetve potenciális dolgozókat érinthetik majd, elsősorban éppen a HR-területen. Itt a cégvezető becslése szerint a 26 ezer potenciálisan érintett munkavállaló mintegy 30%-a minden további nélkül helyettesíthető lesz rövid távon gépekkel - ez számszerűsítve nagyjából 7800 munkahely elvesztését eredményezheti csak az IBM-nél.

ibm_watson

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A globálisan mintegy 260 ezer főt alkalmazó IBM jelenleg is toborzási fázisban van, a cégnél elsősorban szoftverfejlesztőket és értékesítési, támogatási munkakörökbe keresnek embereket.

Bár a Nagy Kék az első negyedévben felmondott mintegy 5000 munkavállalónak, a globális létszám így is 7000 fővel bővült ugyanebben az időszakban.

Az IBM ezzel párhuzamosan a mesterséges intelligencia-kutatások egyik legnagyobb zászlóvivője az iparágban. A Watsont a cég egyik meghatározó termékeként több mint egy évtizede használják többek között egészségügyi- és gyógyszerkutatásokhoz és pénzügyi területen. 

A vállalatcsoport ugyanakkor már Krishna stratégiájának megfelelően tavaly hosszú folyamat lezárásaként némi meglepetésre eladta a Watson Health üzletágat, mellyel korábban éppen a leglátványosabban demonstrálta az MI-ben rejlő potenciális lehetőségeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról