Szerző: Koi Tamás

2023. április 21. 12:59

Csapatösszevonással próbálkozik az MI-háborúban a Google

Google DeepMindként, önálló divízióként folytatja a keresőcéghez 2014-ben került, mesterséges intelligencia fejlesztéseket és kutatásokat végző cég, melybe betagozódik a Google Research legnagyobb tudósait felvonultató Brain csapat.

Kisebb szervezeti struktúra-átalakítással próbálja felvenni a versenyt elsősorban a Microsofttal az egyelőre az MI-vezérelt generatív nyelvi modellek szegmensében kialakult versenyt a Google. Sundar Pichai, az anyacég elnök-vezérigazgatója egy tegnapi blogbejegyzésben bejelentette, a cég új részleget hoz létre kifejezetten a mesterséges intelligencia megoldások fejlesztésére.

Ennek a részlegnek az alapja a hasonló profilú, a Google-hez 2014-ben került, eddig többé-kevésbé önállóan működő DeepMind, mely a jövőben Google DeepMindként folytatja működését, a korábbi vezérigazgató, Demis Hassabis irányítása alatt. A DeepMind eddig elsősorban azzal szerzett magának hírnevet, hogy 2016-ban az AlphaGo nevű MI-je 4:1 arányban legyőzte az akkor 18-szoros Go világbajnokot.

deepmind_ai

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A fentiekkel párhuzamosan átalakul a kifejezetten a fejlett technológiákat, illetve azok jövőbeli használatának módjait, lehetőségeit kutató Google Research részleg is, melyből a cégcsoportnál dolgozó tudósok jelentős része (Brain team) átkerül a Google DeepMindhez.

A mostani bejelentés abból a szempontból mindenképpen figyelemre méltó, hogy a Google és a DeepMindnél dolgozó tudósok viszonya finoman szólva nem volt mentes a feszültségektől. Hiába vásárolta fel a céget akkor már 7 éve a Google, a DeepMindnél dolgozók ragaszkodtak a függetlenségükhöz, míg a tulajdonos egy idő után egyre határozottabban elvárta, hogy a kutatások kereskedelmi szinten bevezethető termékeket szüljenek.

Az MI-platformok háborúja, melyben a versenytárs Microsoft ijesztően erős pozíciót vett fel azonban arra sarkallta a Google-t, hogy minden lehetséges erejével egy piacképes MI-modell létrehozására koncentráljon. A Bing Chat riválisának tekintett Bard jelenleg széles körben még nem érhető el, az eddigi tesztelői visszajelzések alapján aligha véletlenül.

Pichai-nak végül a rendkívül rossz sajtó miatt személyesen kellett védelmébe vennie a cég próbálkozását, kiszivárgott hírek szerint azonban a dolgozók is "nagyon rossz ötletnek" tartják, hogy a Bardot a jelenlegihez közeli formában ráeresszék az internetre.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról