:

Szerző: Koi Tamás

2022. december 23. 09:50

Vége a Meta eddigi legsúlyosabb adatvédelmi perének

A nyáron megszellőztetett híreknek megfelelően peren kívüli egyezséggel zárult a Meta ellen indított eddigi legnagyobb horderejű csoportos kereset, mely a Cambridge Analítica botrány kirobbanásakor, 2018-ban citálta bíróság elé az akkor még Facebook néven működő szolgáltatót.

Ahogy az augusztus óta várható volt, peren kívüli egyezséget kötött a felperesekkel a Meta a Cambridge Analytica botrány kirobbanása utáni csoportos kereset alapján indult bírósági eljárásban. A cég összesen 725 millió dollárt fizet felpereseknek az ügy lezárása érdekében - derül ki egy csütörtöki bírósági beadványból.

Az ügy súlyát jól jelzi, hogy ez lehet a valaha volt legnagyobb összeg, melyet adatszivárgás miatt beadott csoportos kereset alapján fizetett ki egy alperes az Egyesült Államokban, illetve általában véve a Meta-val szemben indított csoportos keresetek közül ennek az elsimítása került a legtöbbe a cégnek.

ca

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A most lezárult, 2018-ban indult perben a felperesek beadványa szerint a Facebook illegálisan osztott meg felhasználói adatokat külső felekkel, és nem tett eleget az azokkal történő visszaélések megakadályozása érdekében.

Az ügy kapcsán Mark Zuckerberg Meta-vezérnek a kongresszus előtt is szembesülnie kellett a botránnyal kapcsolatos kérdésekkel, illetve 2019-ben a cég ötmilliárd dollárt fizetett a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak és további százmillió dollárt az Amerikai Tőzsdefelügyeletnek a Cambridge Analytica botránnyal kapcsolatos ügyek rendezésére, illetve a kiszabott bírságokra. 

A mostani peren kívüli megegyezést is beleszámítva a Meta-nak eddig több mint 5,8 milliárd dollárjába fájt tehát a Cambridge Analytica botrány elsimítása.

A Meta a megegyezés előtt, illetve azt követően is mindvégig tagadta, hogy törvénysértést követett volna el, a társaság közölte továbbá, hogy a peren kívüli egyezséggel a közösség és a részvényesek érdekeit egyszerre igyekezett szolgálni.

A cég hozzátette, az elmúlt három évben számos ponton megerősítette a felhasználói adatok védelmét, illetve minden korábbinál alaposabb adatvédelmi rendszert dolgozott ki, hogy hasonló esetek a jövőben ne fordulhassanak elő többé.

A Cambridge Analytica botrány a pénzbeli ráfordítások mellett óriási károkat okozott PR-oldalon is, melyeket az idén fennállása óta talán egyik legnehezebb évét élő Meta azóta sem tudott kiheverni. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 11:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.