Szerző: Koi Tamás

2023. április 19. 09:27

Nincs brit internet - figyelmeztetnek az üzenetküldő platformok

Ismételten felemelték a hangjukat a nagyobb, végponti titkosítást használó online üzenetküldő platformok üzemeltetői a készülőben lévő brit kiberbiztonsági- és védelmi törvény, az Online Safety Billel szemben.

Több, összességében globálisan több milliárd felhasználóval rendelkező azonnali üzenetküldő platform közösen intézett nyílt levelet a brit kormányhoz, melyben arra szólítják fel a Sunak-kabinetet, hogy sürgősen gondolják újra a készülőben lévő Online Safety Bill bizonyos előírásait, melyek gyakorlatilag ellehetetlenítenék a felhasználók kommunikációját kvázi lehallgathatatlanná tevő végponti titkosítást.

A többek között a WhatsApp, a Signal, a Viber, a Wire és az Element vezetői által aláírt nyílt levél szerint a kormány ígéretével szemben a törvénytervezet a jelenlegi formájában semmilyen garanciát nem nyújt arra, hogy a végponti titkosítás a jelenlegi formájában tovább működhet, hiszen a benne foglaltak alapján a helyi média- és hírközlési hatóság, az OFCOM előírhatja a szolgáltatóknak, hogy a titkosított üzenetek tartalmát proaktívan szkenneljék.

police_line

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A brit kormány álláspontja ugyanakkor az elmúlt időszakban jottányit sem változott, így kormányzati tisztviselők korábban többször kifejtették, hogy a kabinet támogatja az üzenetek erős titkosítását, a titkosítás azonban nem lehet eszköz a közbiztonság aláásásához. A kormányzat emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a technológiai cégeknek morális kötelességük, hogy a fiatalkorúak és gyermekek szexuális zaklatása felett ne hunyjanak szemet, illetve ne tegyék kvázi lehetetlenné a hatóságok munkáját a felderítések során.

A másik fél - az üzenetküldő platformok üzemeltetői - ugyanilyen határozottsággal álltak, illetve állnak ki amellett, hogy szóba sem jöhet az üzenetek (végponti) titkosításának bármiféle meggyengítése, melyet ráadásul képtelenség kizárólag a brit felhasználókra fókuszáltan megoldani.

A WhatsApp ezért korábban már azzal fenyegette meg a kabinetet, hogy inkább kivonul Nagy-Britanniából ahelyett, hogy a brit törvényi kötelezettségeket globális szinten alkalmazza. A szintén a Meta Platformshoz tartozó Messenger azonnali üzenetküldő rendszer ugyanakkor a mai napig nem használ alapértelmezetten végponti titkosítást, melynek egyes spekulációk szerint köze lehet ahhoz, hogy a britek éppen az Online Safety Bill kapcsán hangosan ellenezték a funkció alapértelmezetté tételét a világ egyik legnépszerűbb azonnali üzenetküldő platformján.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról