:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 14. 09:12

Heteken belül pálcát törnek az írek a Facebook felett

Egy hónapon belül véget kell érjen az a jogi procedúra, melynek az a tétje, hogy a Facebook és az Instagram anyacége, a Meta Platforms a jelenlegi formájában folytathatja-e tovább tevékenységét az Európai Unióban.

Technikailag egy hónapja van az ír adatvédelmi hatóságnak, a Data Protection Commissionnek (DPC) arra, hogy véglegesítse és kihirdesse a Facebook és az Instagram közösségi szolgáltatások európai működését a jelenlegi formájában blokkoló határozatát - áll az európai adatvédelmi hatóságokat tömörítő Európai Adatvédelmi Testület (angol rövidítése EDPD) tegnapi közleményében

Az ír hatóság tavaly nyáron, több hónapnyi huza-vonát követően készítette el azt a határozattervezetet, mely elsősorban a Meta, illetve a hozzá tartozó közösségi szolgáltatások (Facebook, Instagram, Whatsapp) európai uniós állampolgárokat érintő adatkezelési gyakorlata felett tör pálcát. Bár a sajtó a hírt tavaly nyáron többnyire úgy interpretálta, hogy a Facebookot most már végleg kitilthatják Európából, a mai napig nem nyilvános, mi szerepel az ominózus határozattervezetben.

meta_ireland

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ráadásul az uniós jogrend értelmében a határozatban foglaltakra a kihirdetés előtt az uniós társhatóságoknak is áment kellett mondaniuk - az EDPD szerint ez az egyezség mostanra megszületett, ami kötelezi a Meta európai működése felett joghatósággal rendelkező ír adatvédelmi hatóságot a saját határozatában foglaltak végrehajtására legkésőbb egy hónapon belül.

A két transzatlanti adatcsere-egyezmény megbukására visszavezethető ügyet láthatóan nem kívánta különösebben gyorsan megoldani a DPC, mely 2020 szeptemberében hozott először határozatot az ügyben, ám az abban foglaltak végrehajtása különböző jogi procedúrák miatt a mai napig nem történt meg. 

Az ír hatóság és a Meta az időhúzással arra próbált játszani, hogy mire a bürokratikus EU-s jogrendszeren és bíróságokon keresztülmegy az ír adatvédelmi hatóság határozata, addigra megszületik az EU és az Egyesült Államok között az új, sorban harmadik adatcsere-egyezmény, mely tulajdonképpen okafogyottá teszi az egész eljárást. 

Joe Biden amerikai elnök és Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a tavaly március végi brüsszeli NATO-csúcson ugyan bejelentették, hogy megállapodás született az új transzatlanti adatcsere-egyezmény részleteiről, az egyezmény szövegezése pedig már folyamatban van, azt a várakozásokkal ellentétben nem sikerült tető alá hozni tavaly - a felek legutóbb decemberben közölték, hogy az új egyezmény, mely állítólag alkalmas arra, hogy az EU-s adatvédelmi szervezetek összes korábbi aggályát eloszlassa, idén júliusban készülhet el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.