Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 4. 14:00

Tetemes bünti repült a TikToknak a kicsik miatt

5,4 milliárd forintnak megfelelő fontot kell csengetniük a kínaiaknak, amiért nem kezelték megfelelően a fiatalkorúak adatait.

Lezárult a brit adatvédelmi hatóság (ICO) vizsgálata a TikTok adatvédelmi gyakorlataival kapcsolatban, melynek eredményeként a videómegosztót 12,7 millió font (kb. 5,4 milliárd forint) pénzbüntetés megfizetésére utasították a helyi adatvédelmi törvények megsértése miatt. Ez a hatóság által kiszabott eddigi egyik legmagasabb bírság, de még mindig fele annak az összegnek, amit tavaly szeptemberben kilátásba helyezett az ICO a kínaiak figyelmeztetésekor.

A határozat alapján a jogsértések 2018. május és 2020. július közt történtek, az ICO becslése szerint a TikTok 2020-ban akár 1,4 millió 13 év alatti brit gyermek számára engedélyezte a platform használatát annak ellenére, hogy saját szabályzata is tiltja a fiókok létrehozását a kiskorúak számára. Az Egyesült Királyság adatvédelmi törvényei szerint a személyes adatokat gyűjtő és felhasználó platformoknak a 13 év alatti felhasználók esetében szülői beleegyezést is kell kérni.

tiktok_mazsolák

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

John Edwards információs biztos nyilatkozata szerint a becslések alapján egymillió 13 év alatti kapott jogosulatlanul hozzáférést a platformhoz, miközben a TikTok gyűjtötte és felhasználta személyes adataikat, amiket aztán felhasználhatott a nyomonkövetésükre és profilozásukra, ami akár káros, az érettségi szintjüknek nem megfelelő tartalmak ajánlását eredményezhette az alkalmazáson belül.

A döntést ellenző videós alkalmazás szóvivője szerint az elmúlt évek során jelentős összegeket fektetettek be annak érdekében, hogy a 13 éven aluliak ne használhassák jogosulatlanul a szolgáltatást, többek közt egy 40 000 fős biztonsági csapat felügyeli a felhasználók biztonságát. A TikTok hozzátette: bár nem ért egyet az évekkel korábbi időszakra vonatkozó határozattal,  annak mindenképp örül, hogy a bírság összege a korábban említett felére csökkent. A cég felülvizsgálja a határozatot és mérlegeli a további lépéseket.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról