:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 4. 14:00

Tetemes bünti repült a TikToknak a kicsik miatt

5,4 milliárd forintnak megfelelő fontot kell csengetniük a kínaiaknak, amiért nem kezelték megfelelően a fiatalkorúak adatait.

Lezárult a brit adatvédelmi hatóság (ICO) vizsgálata a TikTok adatvédelmi gyakorlataival kapcsolatban, melynek eredményeként a videómegosztót 12,7 millió font (kb. 5,4 milliárd forint) pénzbüntetés megfizetésére utasították a helyi adatvédelmi törvények megsértése miatt. Ez a hatóság által kiszabott eddigi egyik legmagasabb bírság, de még mindig fele annak az összegnek, amit tavaly szeptemberben kilátásba helyezett az ICO a kínaiak figyelmeztetésekor.

A határozat alapján a jogsértések 2018. május és 2020. július közt történtek, az ICO becslése szerint a TikTok 2020-ban akár 1,4 millió 13 év alatti brit gyermek számára engedélyezte a platform használatát annak ellenére, hogy saját szabályzata is tiltja a fiókok létrehozását a kiskorúak számára. Az Egyesült Királyság adatvédelmi törvényei szerint a személyes adatokat gyűjtő és felhasználó platformoknak a 13 év alatti felhasználók esetében szülői beleegyezést is kell kérni.

tiktok_mazsolák

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

John Edwards információs biztos nyilatkozata szerint a becslések alapján egymillió 13 év alatti kapott jogosulatlanul hozzáférést a platformhoz, miközben a TikTok gyűjtötte és felhasználta személyes adataikat, amiket aztán felhasználhatott a nyomonkövetésükre és profilozásukra, ami akár káros, az érettségi szintjüknek nem megfelelő tartalmak ajánlását eredményezhette az alkalmazáson belül.

A döntést ellenző videós alkalmazás szóvivője szerint az elmúlt évek során jelentős összegeket fektetettek be annak érdekében, hogy a 13 éven aluliak ne használhassák jogosulatlanul a szolgáltatást, többek közt egy 40 000 fős biztonsági csapat felügyeli a felhasználók biztonságát. A TikTok hozzátette: bár nem ért egyet az évekkel korábbi időszakra vonatkozó határozattal,  annak mindenképp örül, hogy a bírság összege a korábban említett felére csökkent. A cég felülvizsgálja a határozatot és mérlegeli a további lépéseket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.