Szerző: Koi Tamás

2023. március 13. 10:24

Ismét a Revolut kockázataira figyelmeztet az MNB

Továbbra is a Revolutnál vezetett számlák használatának kockázatára figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank, mely a társaság 2021-es beszámolója körüli bizonytalanságok miatt ment neki újfent a neobanknak.

Változatlanul szorgalmazza a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy a Revolut Bank magyarországi leánybankként, magyarországi székhellyel végezze tevékenységét, mivel a szervezet szerint a hazai ügyfelek védelme a jelenlegi, határokon átnyúló szolgáltatási rendszerben nem biztosított kelllő mértékben. Nem ez az első alkalom, hogy a hazai pénzügyi felügyeleti szerv erre figyelmezteti a banki felhasználókat - a mostani közlemény apropóját a Revolut 2021-es beszámolója körüli bizonytalanságok adták.

Amint azt március elején a HWSW is megírta, a Revolut március 1-jén közölte, hogy alapítása óta 2021-ben sikerült először nyereséges évet zárnia, miután a fizető felhasználók száma meredeken megemelkedett, illetve az alkalmazás használata általánosságban is népszerűbbé vált. A magántulajdonban lévő cégnek egyébként nem kötelessége rendszeres negyedéves jelentésekkel szolgálni, ezért jelentkezik időközönként éves áttekintésekkel.

A cég 636,2 millió font bevételről számolt be a 2021. december 31-én záruló évre vonatkozó éves jelentésben, ami háromszoros növekedést jelent az előző évhez képest, és 59,1 millió font adózás előtti nyereséget ért el, a nettó nyereség ebből 26,3 millió font. Ezzel szemben 2020-ban 205 millió font adózás előtti veszteséget mutatott a pénzügyi beszámoló. 

revolut_cards_2

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A jelentés közzététele után viszont borult a bili, miután a Revolut könyvvizsgálója nyilvánosan megkérdőjelezte a beszámoló hitelességét. A BDO szerint a 2021-es évi teljes bevétel 75 százalékát nem lehet teljes mértékben függetlenül ellenőrizni, lévén azok kripto és deviza ügyletekhez köthetők, így a társaság bevételei jelentősen eltérhetnek a valóságtól. A fintechnek a határidőt se sikerült tartania, tavaly szeptemberig kellett volna benyújtania 2021-es jelentését, de végül a decemberig kapott haladék sem volt elég számára.

A társaság könyveiben szereplő adatok könyvvizsgálói jóváhagyásának hiánya jelentős kockázati elemnek minősül bármilyen gazdasági társaság esetében, de különösen egy multinacionális pénzügyi intézménynél

-hívta fel mai közleményében a figyelmet az MNB.

A szervezet újfent emlékeztet, hogy a Revolut Bank prudenciális és fogyasztóvédelmi felügyeletét az uniós jogszabályok szerint alapvetően a bank székhelye szerinti felügyeleti hatóság látja el. Az MNB-t a fogyasztóvédelem terén „fogadó országbeli” felügyeletként csak korlátozott jogosítványok illetik meg: az ügyfelek érdekét, a közjót sértő ügyben elsődlegesen a litván felügyeletnél kezdeményezhet lépést. A betétesek védelmét is a litván (és nem a magyar) betétbiztosítási rendszer garantálja, így elszámolási vagy betétbiztosítási probléma esetén az érintett hazai fogyasztók szintén Litvániában kereshetnek jogorvoslatot.

A litván felügyelet egyébként korábban arról tájékoztatta az MNB-t, hogy a Bank fióktelepet (azaz nem leánybankot) kíván létesíteni Magyarországon, ez azonban a mai napig nem valósult meg - emlékeztet közleményében a szervezet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról