Szerző: Koi Tamás

2023. március 13. 10:24

Ismét a Revolut kockázataira figyelmeztet az MNB

Továbbra is a Revolutnál vezetett számlák használatának kockázatára figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank, mely a társaság 2021-es beszámolója körüli bizonytalanságok miatt ment neki újfent a neobanknak.

Változatlanul szorgalmazza a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy a Revolut Bank magyarországi leánybankként, magyarországi székhellyel végezze tevékenységét, mivel a szervezet szerint a hazai ügyfelek védelme a jelenlegi, határokon átnyúló szolgáltatási rendszerben nem biztosított kelllő mértékben. Nem ez az első alkalom, hogy a hazai pénzügyi felügyeleti szerv erre figyelmezteti a banki felhasználókat - a mostani közlemény apropóját a Revolut 2021-es beszámolója körüli bizonytalanságok adták.

Amint azt március elején a HWSW is megírta, a Revolut március 1-jén közölte, hogy alapítása óta 2021-ben sikerült először nyereséges évet zárnia, miután a fizető felhasználók száma meredeken megemelkedett, illetve az alkalmazás használata általánosságban is népszerűbbé vált. A magántulajdonban lévő cégnek egyébként nem kötelessége rendszeres negyedéves jelentésekkel szolgálni, ezért jelentkezik időközönként éves áttekintésekkel.

A cég 636,2 millió font bevételről számolt be a 2021. december 31-én záruló évre vonatkozó éves jelentésben, ami háromszoros növekedést jelent az előző évhez képest, és 59,1 millió font adózás előtti nyereséget ért el, a nettó nyereség ebből 26,3 millió font. Ezzel szemben 2020-ban 205 millió font adózás előtti veszteséget mutatott a pénzügyi beszámoló. 

revolut_cards_2

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A jelentés közzététele után viszont borult a bili, miután a Revolut könyvvizsgálója nyilvánosan megkérdőjelezte a beszámoló hitelességét. A BDO szerint a 2021-es évi teljes bevétel 75 százalékát nem lehet teljes mértékben függetlenül ellenőrizni, lévén azok kripto és deviza ügyletekhez köthetők, így a társaság bevételei jelentősen eltérhetnek a valóságtól. A fintechnek a határidőt se sikerült tartania, tavaly szeptemberig kellett volna benyújtania 2021-es jelentését, de végül a decemberig kapott haladék sem volt elég számára.

A társaság könyveiben szereplő adatok könyvvizsgálói jóváhagyásának hiánya jelentős kockázati elemnek minősül bármilyen gazdasági társaság esetében, de különösen egy multinacionális pénzügyi intézménynél

-hívta fel mai közleményében a figyelmet az MNB.

A szervezet újfent emlékeztet, hogy a Revolut Bank prudenciális és fogyasztóvédelmi felügyeletét az uniós jogszabályok szerint alapvetően a bank székhelye szerinti felügyeleti hatóság látja el. Az MNB-t a fogyasztóvédelem terén „fogadó országbeli” felügyeletként csak korlátozott jogosítványok illetik meg: az ügyfelek érdekét, a közjót sértő ügyben elsődlegesen a litván felügyeletnél kezdeményezhet lépést. A betétesek védelmét is a litván (és nem a magyar) betétbiztosítási rendszer garantálja, így elszámolási vagy betétbiztosítási probléma esetén az érintett hazai fogyasztók szintén Litvániában kereshetnek jogorvoslatot.

A litván felügyelet egyébként korábban arról tájékoztatta az MNB-t, hogy a Bank fióktelepet (azaz nem leánybankot) kíván létesíteni Magyarországon, ez azonban a mai napig nem valósult meg - emlékeztet közleményében a szervezet.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról