Szerző: Koi Tamás

2023. február 28. 09:05

Kínai mobilok megkésett premierjét hozta az MWC

Az androidos készülékpiac kínai szereplői a teljes, globális okostelefon-forgalom meglehetősen kis hányadán osztozkodnak, a honi piacot pedig még az Európában jól ismert márkák is előnyben részesítik.

Szokatlan termékbemutatókkal készültek a 2023-as Mobile World Congressre a kínai okostelefon-piac nagy, de legalábbis az európai kontinensen ismert márkái. A Xiaomi és a Honor egyaránt olyan "újdonságokat" hozott el a katalán fővárosba, melynek kínai piacra szánt változatai már régóta kaphatók - utóbbi ráadásul továbbra is adós maradt azzal a nem elhanyagolható jelentőségű információval, hogy az új szériája mikor lesz elérhető Európában.

Honor Magic Vs és Magic5


Az egykor az okostelefon-szegmensből (leszámítva a kínai piacot) szinte teljesen száműzött Huawei almárkájaként létrejött Honor a Magic Vs foldable-t és a Magic5 sorozatot hozta el Barcelonába, egyben kihirdetve a vállalat "dupla csúcskategóriás stratégiáját", ami alighanem arra utal, hogy a jövőben a hajlítható kijelzős és a hagyományos formátumú készülékek mezőnyében egyszerre ad majd ki csúcskategóriás modelleket.

A két bemutatott típus közül a hajlítható kijelzős Honor Magic Vs-t már tavaly novemberben leleplezte a társaság, így már akkor tudni lehetett többek között, hogy az összehajtott állapotban 6,45 hüvelykes, 120 Hz-en FHD+ felbontást produkáló külső kijelzővel működő eszköz kinyitva egy 7,9 hüvelykes flexibilis OLED panellel szolgál majd, 90Hz képfrissítéssel, 2272 x 1984 pixel felbontással.

magicvs
fotó: HWSW

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A vállalat a tartósságra is igyekezett hangsúlyt fektetni a készülék tervezése során, így a zsanér állítólag több mint 400 ezer hajlítást bír ki, ami napi 100 alkalommal számolva is több mint 10 évnyi használatot jelenthet. A készülékházban a Magic V elődhöz képest eggyel frissebb, Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 chipset dolgozik kiszereléstől függően 8GB vagy 12GB memória társaságában, tárhelyből 256GB/512GB választható.

Kamerarendszer terén nem gondolkodott sokat a cég, az szinte egyezik a Honor 70 Pro hátlapjára került kialakítással. Tehát egy 54MP-es Sony IMX800 főegységet, egy 50MP-es, autófókuszos, ultraszéles látószögű kamerát (ez egyben a makrókamera is), valamint egy 8MP-es, háromszoros optikai zoomot kínáló telefotó egységet választott.

Energiával egy 5000 milliamperórás telep látja el, ami előrelépés a Magic V-hez képest, mindehhez 66 wattos gyorstöltési lehetőség adott (46 perc). Kapcsolat terén adott az 5G, az NFC, WiFi 6, USB 3.1-es szabványú Type-C csatlakozó Display Port. Android 12 rendszerre hőzott MagicOS 7.0 fut rajta.

magic5pro
Fotó: HWSW

A Magic Vs hagyományos párja, a Magic5 Pro egy klasszikus kialakítású okostelefon, mely a tavaly bemutatott Magic4 Pro utódjának tekinthető. Érdekesség, hogy az újdonság a sokat hype-olt kamera-megapixelszámban visszalépés az előző évi modellhez képest, mivel ez a készülék három, egyenként 50 megapixeles képérzékelővel rendelkezik, míg az elődmodell telefotó-rendszere 64 megapixeles érzékelőt kapott.

A 6,81 hüvelykes képátlójú, 1312x2848 pixeles felbontású, 120 Hz-es érintőpanel ma már a csúcskategóriában szinte sztenderdnek minősül, akárcsak az androidos mezőnyben a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 rendszerprocesszor. A telefont Magyarországon vélhetően a 12 GB rendszermemóriával és 512 GB háttértárral ellátott memóriakonfigurációban lehet majd kapni, a második negyedévtől.

A hajlítható kijelzős Honor Magic Vs-nek csak eurós ára van, megjelenési ideje továbbra sincs: a Honor-kínálat csúcsát jelentő foldable 1599 euróba kerül majd.

Xiaomi 13-as sorozat


A Honorhoz hasonló stratégiát követett legújabb csúcsmobiljával a Xiaomi is, mely már tavaly decemberben elérhetővé tette kínában a Xiaomi 13 és 13 Pro modelleket, az európai piacra azonban majdnem egy negyedév kihagyással érkeznek csak meg az újdonságok.

Ez esetben is egy alapmodellel és egy Pro variánssal készült a kínai márka, melyek közül a kisebbet  6,36"-es képátlójú kijelzővel látta el. Az alapmodell élei laposak, a rozsdamentes acél pedig idézi a tavalyi iPhone 13 Prót. A hátoldalon szintén az Apple-t idéző, hármas kamerarendszer nyugszik, csak éppen a Leica logójával, mégis talán itt érhető tetten a legtöbb különbség a két gyártó telefonjai közt, már ami a tervezést illeti: a Xiaomi a puha hatású finist választotta lekerekített dizájnnal, szemben a cupertinóiak síküveges megoldásával. A készülék előlapjának aljára került töltéshez az USB-C port, továbbá SIM-kártya tálca és hangszórók, és adott az IP68 minősítés a víz- és porállósághoz.

photo_2023-02-28_13-03-47
fotó: hwsw

A Xiaomi 13 és a Xiaomi 13 Pro belsejében is 4 nm-en gyártott Snapdragon 8 Gen 2 chipset dolgozik, a futó szoftver az Android 13-ra épített MIUI 14. A Pro variáns némileg nagyobb, 6,73 hüvelykes, 1440p (3200x1440p) felbontást produkáló AMOLED kijelzőt kapott, amit 120Hz-es képfrissítés jellemez és 1900 nit csúcsfényerőre képes. A telefonba épített színhőmérséklet-érzékelő segít tautomatikusan a környezeti tényezőkhöz igazítani a képernyő színhőmérsékletét. Kiszereléstől függően 8/12 GB LPDDR5x RAM-mal, illetve 128/512GB UFS 4.0 belső tárhellyel választható.

A hátlapon egy 50 MP-s főkamera (Sony IMX989), egy 50 MP-s 50mm-es teleobjektív és egy 50 MP-s ultraszéles-látószögű kamera sorakozik, amelyek segítségével akár 8K-s videók is készíthetők. A készüléket 4820 milliamperórás telep látja el energiával, ami 120W-os gyorstöltésre képes vezetékkel, vezeték nélkül 50W-ot támogat, fordított töltés esetén mindez 10W-tal lehetséges.

A sima Xiaomi 13 alapkészülék 6,36 hüvelykes AMOLED kijelzővel érkezik FHD+ (2400x1080p), 120 Hz-es képfrissítéssel, Dolby Vision és HDR 10+ támogatással, 1900 nites csúcsfényerővel. Kamerarendszer terén adott egy 50MP-es elsődleges nagylátószögű kamera (f/1.8), egy optikai zoommal ellátott 10MP-es telefotó kamera, valamint egy 12MP-es ultraszéles látószögű egység. Vezetékkel 67W-os, vezeték nélkül 50W-os töltést támogat.

A Xiaomi 13 széria március 8-tól lesz elérhető hazánkban, a Pro típus 12 GB rendszermemóriával és 256 GB háttértárral 524.990 Ft-os ajánlott fogyasztói áron lesz kapható, míg a sima változat 8 GB + 256 GB változatban 389.990 Ft-os árcimkét kap.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról