:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. február 21. 09:30

Kevésbé zavaró mostantól a Chrome nagy problémája

Az egyik leglassabb, leginkább erőforrásigényes böngésző esetében végre napirendre került a komolyabb optimalizálás, és szélesebb körben is megérkezett a memóriát és üzemidőt kímélő fejlesztéseket tartalmazó frissítés.

A világ legnépszerűbb böngészőjének számító Google Chrome mindig hírhedt volt arról, hogy falja a rendszermemóriát és szívja az akkumulátort, ezért fogadták örömmel a hírt a felhasználók tavaly decemberben, miszerint új energiatakarékos és memórakímélő üzemmódok érkeznek a böngészőhöz. Ezek végül a napokban kiadott Chrome 110 verzióval jutnak el fokozatosan a felhasználók széles köréhez Mac, Windows és Chromebook eszközökre.

A memóriakímélő üzemmód (Memory Saver) lényegében a nem aktív, de megnyitott lapokat altatja el a felhalmozók böngészőjében, hogy több RAM szabaduljon fel az erőforrás-igényesebb feladatokhoz. Az inaktív, befagyasztott lapok továbbra is láthatóak maradnak, és amint a felhasználó felkeresi őket, ismét betöltődnek. A memóriakímélő üzemmódban kivételként megjelölhetjük a leggyakrabban használt weboldalakat, amiket a legjobb teljesítménnyel szeretnénk futtatni, és szeretnénk, ha rögtön kézreállnának.

chrome_kiemelt

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A keresőcég nem részletezte, hogy pontosan mennyi erőforrást lehet így megspórolni, de becslése szerint "40 százalékkal csökkenthető" a felhasznált RAM mennyisége, miközben a böngészés érezhetően gyorsabbá válik. Ez vélhetően azoknál érezhetőbb, akik egy munkamenet során 10-20 lapot tartanak nyitva.

Az energiatakarékos mód (Energy Saver) az akkus noteszgépek üzemidejére nézve áldásos, és a háttérben futó felesleges tevékenységeket korlátozza mind a weboldalakon, mind magában a böngészőben, letiltja például a görgetéshez használt vizuális effekteket és videókat. A beállítások közt megadható, hogy milyen körülmények közt aktiválódjon, például ha az eszköz akkumulátorának töltöttsége 20 százalék alá csökken, vagy ha a gépet lehúzzuk az áramforrásról.

A böngésző 110-es verziójának telepítése után a memóriakímélő és az energiatakarékos mód alapértelmezetten engedélyezetté válnak, de a Chrome beállításai közt bármikor letilthatók, az új Performance (Teljesítmény) panel alatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.