Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 25. 14:36

Szigorúbban fogja kezelni az Android 14 az elavult appokat

Nehezebbé válik a kerülőutas trükközés.

A jelek szerint az Android 14-ben komolyabb korlátozásokkal lehetetlenítené el a Google, hogy a felhasználók a Play Áruházat megkerülve telepítsenek elavult, ezáltal biztonsági szempontból kockázatos alkalmazásokat. A 9to5Google által kiszúrt kódrészletek arról árulkodnak, hogy az új operációs rendszer blokkolni fogja azon alkalmazások telepítését, amik nem teljesítik az Android 6.0 Marshmallow-hoz megcélzott API-szintet, tehát a minimumkövetelményeknek nem megfelelő szoftverek APK-it sem külső webáruházból, sem más internetes forrásból nem lehet majd ráimádkozni az eszközre.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Ennek azért van jelentősége, mert lényegében ellehetetlenül az elavult appok kerülőutas „sideloadolása”, lévén a Play Áruházba feltöltött appok esetében már a minimum Android 12-t célzó programok kerülhetnek csak fel.

A tervek szerint a Google később fokozatosan szigorítana a követelményeken, illetve az eszközgyártók maguk dönthetnek arról, hogy az említett korlátozást engedélyezik-e.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról