Szerző: Koi Tamás

2023. január 31. 11:11

A tavalyinál is rosszabb bőrben lesz idén a PC- és az okostelefon-piac

A tavalyinál is kisebb forgalomra lehet számítani idén a PC- és az okostelefon-piacon, véli a szegmensek számait folyamatosan nyomon követő és előrejelző Gartner.

Forgalom szempontjából idén sem számíthatnak sok jóra a PC- és az okostelefon-piac nagyágyúi, noha az év második felére már felderenghet némi fény az alagút végén - írja 2023-as előrejelzésében az egyik legnagyobb piackutató cég, a Gartner.

A piackutató jóslata szerint az okostelefon-gyártók idén előreláthatóan mintegy 1,34 milliárd készüléken adhatnak majd túl, ami 4%-os csökkenésnek felel meg a tavalyi 1,4 milliárdos darabszámhoz képest. A volumen 2021-ben sem volt már a csúcson egyébként, akkor 1,43 milliárd okostelefon talált gazdára világszerte, ami jelentősen elmarad a 2015-ös 1,9 milliárdos csúcshoz képest.

smartphone_market

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Gartner elemzői szerint a piac zsugorodását több tényező együttesen befolyásolja, így a pandémia, a hiányzó innovációk és a 2022-ben kezdődött gazdasági válság összességében nem különösebben kedvezett, illetve nem kedvez továbbra sem az okostelefon-eladásoknak.

A jelenséget összességében a legnagyobbaktól a legkisebbekig mindenki a bőrén érzi, de a legnagyobb bevételcsökkenésre az okostelefon-piac két legnagyobb szereplője, a Samsung és az Apple számíthat majd idén - vélik a Gartnernél.

Hasonlóan esésben marad idén a PC-piac is, mely eladási darabszámot tekintve 16%-ot zuhant tavaly a 2021-es évhez képest (így összességében mintegy 292 millió PC találhatott gazdára tavaly), idén pedig további 6,8%-os csökkenés várható majd a kutatócég szerint.

A meglehetősen gyászosnak tűnő számok a piackutatók szerint elsősorban annak tudhatók be, hogy a PC-piac egy évvel korábban még szinte virágkorát élte, a 2021-es év során sorra dőltek az eladási rekordok, innen pedig meglehetősen látványosat lehet esni, ha a körülmények hirtelen kedvezőtlenné válnak - ahogy az történ tavaly fokozatosan az év derekától.

A Gartner szerint ugyanakkor az idei évben a kevésbé pesszimista gazdasági kilátások némi reményre adhatnak okot és az év végére a költési hajlandóság jelentősen javulhat majd a fogyasztói és vállalati szegmensben egyaránt. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról