:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 17. 10:37

Nemsokára bemutatkozik a Google ChatGPT-re adott válasza

Sejthető volt, hogy nem kell majd sokat várni a Google ChatGPT-re adott válaszára, a keresőcég hamarosan elérhetővé teszi saját fejlett chatbotját, a Sparrow-t.

A Google leányvállalat DeepMind tájékoztatása szerint hamarosan piacra dobja a ChatGPT riválisának szánt saját chatbotját, ami állítólag egy biztonságosabb megközelítésen alapulna, mint az OpenAI hamar virálissá vált eszköze. A keresőóriás kilenc éve vásárolta fel a DeepMindot, ami az utóbbi évtizedben töretlenül tartotta úttörő szerepét a mesterségesintelligencia-kutatásban és fejlesztésben. Demis Hassabis vezérigazgató elárulta, hogy a chatbot neve Sparrow lesz, és valamikor 2023-ban indul el eleinte természetesen zárt béta verzióban.

A Sparrow-t először tavaly említették egy kutatási dokumentumban a cég fejlesztői, amiben olyan dialógus ágensként hivatkoztak rá, ami hasznos, de a főbb kockázatokat (például hamis információk) kiküszöbölő, biztonságos válaszokkal tér vissza a felhasználóhoz. Hassabis elmondása szerint azért érkezik viszonylag késve, mert a fejlesztés során biztosak szerettek volna lenni abban, hogy a ChatGPT hiányosságait orvosló funkciókkal tudják felvértezni saját alternatívájukat.

deepmind_sparrow

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A DeepMind kutatási dokumentációja szerint a Sparrow eleinte „konzervatívabb” lesz az OpenAI botjához képest, ami ugyan lenyűgöző válaszokat ad a kóderektől kezdve a költőkig a legtöbb felhasználónak, de egyes esetekben akár diszkriminatív megjegyzéseket foglal válaszaiba, továbbá mint az utóbbi időben kiderült, rosszindulatú kódok írásához is hasznosítható. A Sparrow akár meg is tagadja a válaszadást, amennyiben nem helyénvaló információkra kérdezne rá a felhasználó. Képességeiről további részletek a nyilvános béta indulásával derülnek ki.

Aki korábban már kipróbálta a ChatGPT-t, az tisztában lehet vele, hogy hatékonyan válogat az információk közt, de a chatbotoknak erkölcsi intelligenciával és forráshivatkozási képességgel is rendelkezniük kellene ideális esetben, a DeepMind szerint a Sparrow többek közt ilyen téren lesz erősebb a párbeszédekben való részvételben. A DeepMind fejlesztése során egyaránt szeretne mérlegelni szakértői inputokat politikai döntéshozóktól, társadalomtudósoktól és etikusoktól, illetve minél diverzebb felhasználói csoporttól gyűjtik majd a visszajelzéseket a béta  során.

A ChatGPT elképesztően gyorsan tör fel, mióta tavaly november végén a publikum számára használhatóvá vált, már küszöbön van a tervezett fizetős verzió is, miután a monetizáció elkerülhetetlennek tűnik az üzemeltetési költségek miatt is.

Friss hír, hogy a Microsoft bejelentette az Azure OpenAI Service általános elérhetőségét, ami lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy tevékenységüket olyan mesterséges intelligenciával ellátott fejlett eszközökkel támogassák, mint a GPT-3.5, a DALL-E 2 és a Codex. A szolgáltatáshoz azok az ügyfelek kérhetnek hozzáférést, akik megfelelnek a Microsoft által megfogalmazott, felelősségteljes és etikus mesterséges intelligencia alapelveire vonatkozó szabványoknak. Satya Nadella vezérigazgató bejelentése szerint hamarosan a ChatGPT is elérhető lesz az Azure Open AI szolgáltatás részeként.

Nincs még azonban jobban kifejtve sem a Microsoft, sem az OpenAI részéről az a pár napja elejtett információ, hogy a redmondiak 10 milliárd dollárt fektetnének be az OpenAI-ba, miután 2019-ben egymilliárd dollárral pumpálták meg a startupot, az viszont bizonyos, hogy a GPT nyelvi modellt egyre több szolgáltatásba tervezik beépíteni a jövőben, például a Bing keresőbe, és az Office programcsomag egyes szoftvereibe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.