:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. december 19. 11:50

John Carmack is kihátrált a metaverzum mögül

Önszabotázsról és az erőforrások pocsékolásáról beszél nyílt levelében a programozóguru, aki elmondása szerint "belefáradt a harcba".

A Doom és Quake játékok legendás fejlesztője, John Carmack felmondott a Metánál, a későbbiekben nem kíván vezető tanácsadóként dolgozni a közösségi óriásnak. Carmack arról ír a Facebookon megosztott nyilvános levelében, hogy csalódott, amiért a szervezet nem működik kellően hatékonyan, elmondása szerint belefáradt a cégen belüli harcokba, és vegyes érzésekkel búcsúztatja az elmúlt évtizedes, VR területén végzett munkát. A legendás programozó fogalmazása szerint nevetségesen sok erőforrás áll a Meta rendelkezésére mind anyagiak, mind szakértelem terén, mégis csak "fele annyira" hatékonyan zajlott a munka, amennyire ő szerette volna.

Annak ellenére, hogy Carmack csalódottságát fejezte ki a Metában zajló folyamatokkal kapcsolatban, méltatta a legújabb headsetet, a Quest 2 VR-headsetet, ami szerinte majdnem pontosan úgy sikerült, amhogy a kezdetektől fogva látni szerette volna. Carmack Facebook-posztjában annyit említ szűkszavúan, hogy a jövőben saját startupja, az MI-vel foglalkozó Keen Technologies építésére kíván fókuszálni.

carmack

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Zuckerberg 2014-ben kezdett el komolyan terjeszkedni a virtuális valóság piacán, amikor az akkor még Facebooknak hívott vállalattal kétmilliárd dollárért felvásárolta az Oculus startupot. Carmack akkoriban az Oculus technológiai igazgatója volt, majd a felvásárlás révén csatlakozott a Facebookhoz. Ugyan Carmack csak részmunkaidőben dolgozott a Metának, visszavonulása tovább erősíti azt a kérdőjelet, hogy Zuckerbergék víziója életképes-e, és válhat-e annyira meghatározó szolgáltatássá, mint annak idején a Facebook közösségi oldal.

Miután a cég október végén közzétette harmadik negyedéves, kifejezetten lehangoló számokat mutató üzleti eredményeit, Mark Zuckerberg igyekezett határozottan kiállni a metaverzum projekt mellett. Fogalmazása szerint: „az emberek egy évtized múlva visszatekintve arról fognak beszélni, milyen fontos munkát végeztünk most”. A cég körül láthatóan egyre fogy a levegő, a befektetők egyre türelmetlenebbek és idegesebbek, miután a metaverzum projektért felelős Reality Labs divízió vesztesége csak idén eddig elérte a 9,4 milliárd dollárt, miközben a Meta-nak egyébként is nehéz körülmények között kell helytállnia.

Az aggodalom mindenesetre nem teljesen alaptalan, mivel az eredmények ismertetésekor a cég közölte, minden jel arra utal, hogy a Reality Labs vesztesége 2023-ban tovább nő, dacára annak, hogy - egyelőre virágnyelven - egyre több nagybefektető ad hangot annak a véleményének, miszerint a részleg költségeit jelentős mértékben vissza kéne fogni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.