Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. december 2. 11:05

Akvizícióval épít metaverzumot a Mozilla

A későbbiekben a Hubs nevű csevegőplatform fejlesztését támogatja a frissen felvásárolt Active Replica startup, a Mozilla ilyen módon gyorsítja meg saját metaverzumos törekvéseit.

Bejelentésekben gazdag hét ez a Mozilla számára: miután felvásárolta a produktivitást segítő eszközöket fejlesztő Pulse mögött álló csapatot, bejelentette az Active Replica startup akvirálásának lezárulását is „web-alapú metaverzum” projektje meggyorsítására. A Mozilla vezető alelnöke, Imo Udom közleménye alapján az Active Replica a Mozilla eddigi munkáját fogja megkönnyíteni, főleg a nyílt forráskódú, csevegésre szánt Hubs nevű virtuálisvalóság-szolgáltatás fejlesztését támogatják meg a frissen igazolt szakemberek. Az ügylet pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra. Az akvizíció előtt az Active Replica korábban még nem jelentett be külső finanszírozást.

A startupot 2020-ban alapította Jacob Ervin szoftvermérnök és Valerian Denos, Ervin korábban a Metaio, a Liminal AR és az Occipital AR/VR startupoknál fejlesztett, Denos szintén VR-cégeknél foglalkozott projektmenedzsmenttel. Ervin és Denis az elmúlt hetekben már elfoglalták új pozíciójukat a Mozillánál, mérnöki vezetői, illetve termékvezetői pozíciókban.

Az Active Replica virtuális rendezvénycsomagokat árusít, amihez technikai támogatást is nyújt, a jövőben pedig egy személyreszabott előfizetéses szintet indíthat el a Mozilla Hubs platformján belül.

active_replica

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Mozilla 2018-ban indította el kísérleti projektként a Hubsot, ami fejlesztői eszközöket és infrastruktúrát biztosít ahhoz, hogy a felhasználók böngészőn keresztül különféle szobákban kollaborálhassanak együtt VR-környezetben, az összes headsetet támogatva (Oculus Rift, HTC Vive), ezáltal hozzáférhetővé téve az avataralapú kommunikációt.

A szolgáltatás nemrég bővült egy havi 20 dolláros előfizetési csomaggal, ami egyben fiókkezelő eszközöket és adatvédelmi biztonsági funkciókat is kapott. A Mozilla a jövőben több előfizetői szint, valamint egy ingyenes csomag bevezetését is tervezi, különféle egyedi terek, találkozószobák, avatarok létrehozásának lehetősége mellett.

Eddig vegyes eredményeket hoztak a Mozilla metaverzumos erőfeszítései: míg a Hubs él és virul, amit a friss akvizíció is bizonyít, addig a Meta leállította a Firefox Reality fejlesztését, melynek célja egy AR- és VR-headsetekhez szánt böngésző létrehozása lett volna.

a címlapról