Szerző: Koi Tamás

2022. december 16. 11:06

Kémkedésért ítéltek el egy egykori Twitter-alkalmazottat

Kimondta a bíróság a bűnösségét annak az amerikai-libanoni kettős állampolgárnak, mely pénzért és egyéb ajándéktárgyakért a rendszert bíráló felhasználók személyes adatait átadta a Szaúd-Arábiának.

Három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték azt az egykor a Twitternél dolgozó férfit, aki az ítélet szerint bűnös abban, hogy felhasználók után kémkedett a szaúdi királyi család megbízásából. Az ügynek további két gyanúsítottja is van, egyikük szintén a Twitternél dolgozott, egy szaúdi állampolgár pedig visszautazott az anyaországba - amellyel nincs az Egyesült Államoknak kiadatási egyezménye.

A vád szerint az amerikai-libanoni kettős állampolgárt, Ahmed Abouammo-t 2014-ben kereste meg először egy összekötőtiszt, akitől nagy értékű ajándékokat fogadott el, illetve egyik rokonának a bankszámlájára rendszeresen nagyobb összeget utaltak azért cserébe, hogy a királyi családdal szemben kritikus twitter-felhasználók nem publikus személyes adatait megszerezze és a szaúdiak rendelkezésére bocsátsa. 

twitter_saudi

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Abouammo, aki a Twitternél a közel-keleti és észak-afrikai médiakapcsolatokért volt felelős, 2015 májusában ugyan távozott a cégtől, de volt kollégáin keresztül továbbra is elérte, hogy bizonyos szaúdi fiókokról részletesebb információhoz jusson, sőt, az összekötőtiszt által megjelölt egyes posztokat is sikerült töröltetnie.

A mostani ítélet mindenképpen történelmi jelentőségű abból a szempontból, hogy ez az első alkalom, amikor a Twitter egy-egy alkalmazottja kapcsán megállja a lábát a kémtevékenység vádja.

Ezzel együtt aligha az utolsó ilyen eset, egyben ráirányítva a figyelmet nem csak a Twitter, hanem más, hasonló profilú közösségi szolgáltatások sebezhetőségére: a cég egykori biztonsági vezetője, Peiter Zatko idén nyáron a hatóságok előtt állította, hogy korábban Nigéria, India és Oroszország is próbált az alkalmazottak megvesztegetésével beférkőzni a Twitter legbelső köreibe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról