Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. december 14. 14:05

Újragondolhatja a Samsung az Exynos lapkák jövőjét

Újabb hír erősíti rá arra a feltételezésre, hogy a Samsung újragondolja az Exynos lapkák stratégiáját, és kifejezetten a Galaxy-ökoszisztémához szánt chip fejlesztésébe fog.

A legfrissebb iparági jelentések szerint a Samsung Mobile Experience (MX) üzletága dedikált csapatot állított fel házon belül chipsetek/alkalmazásprocesszorok fejlesztéséhez, amit a Qualcommnál korábban több pozíciót is betöltő, a Samsunghoz 2016-ban átigazolt ügyvezető-alelnök és mérnök Choi Won-joon vezet. A dél-koreai cég évek óta használja készülékeiben saját Exynos lapkakészletét, aminek gyártását a Samsung-ernyő alá tartozó Samsung System LSI részlenek szervezett ki, és a Samsung MX-től különálló egységként működik.

A források szerint fennáll annak lehetősége is, hogy az új csapat a Samsung System LSI Exynos lapkáinak optimalizálását végezheti, amik az elmúlt évek során nem tudták felvenni a tempót teljesítményben a Snapdragon komponensekkel. Egyes források szerint az Exynos márka a jövőben az autóelektronikai és hordozható eszközök márkájává válhat, miután a Samsung folyamatosan csökkenti részesedését a mobileszközök piacán, az autóelektronikai szektor az egyik olyan terület, ahol az Exynos kihasználtsága maximalizálható lehet.

exynos

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Nemrég röppent fel a hír iparági berkeken belül, hogy a Samsung 2025-ben egy kifejezetten Galaxy S-sorozathoz fejlesztett egyedi és exkluzív lapkakészletet szállítana, és 2023-ban, illetve 2024-ben már nem dobna piacra új Exynos csúcslapkakészletet. Ezzel egybevág, hogy a Qualcomm a negyedik negyedéves eredmények közlésekor lényegében megerősítette, hogy a Galaxy S23-sorozat modelljeibe, így az S23, S23 + és S23 Ultra készülékekbe kizárólag a másodikgenerációs Qualcomm Snapdragon 8 kerül világszerte, tehát Európában is, ahol eddig az Exynos komponenseket használták.

A Qualcomm novemberben mutatta be az okostelefonos Snapdragon rendszerprocesszorok legújabb királyát, a Snapdragon 8 Gen 2-t, mely számos, mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéssel gazdagodott, valamint természetszerűleg minden teljesítménymutatójában felülmúlja közvetlen elődjét. A Snapdragon 8 Gen 2 felépítése alapvetően maradt a régi, az ARM Cortex-X3 alapú Kryo Prime mag itt viszont már 3,2 GHz-en ketyeg, négy, egyenként 2,8 GHz-es telesítménycentrikus maggal kiegészítve, szemben az egy évvel korábbi modell három performance egységével. Az energiahatékony működést elősegítendő itt is megmaradt a három Cortex-A510 mag, melyeknél szintén nőtt az órajel, a tavalyi 1,8 GHz-ről 2 GHz-re.

Az új Snapdragon csúcsprocesszorra épülő első okostelefonok még idén megjelenhetnek a boltokban, a kategória egyik királyának számító Samsung Galaxy S23-ra viszont a jövő év első negyedévéig kell majd várni.

a címlapról