Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. december 14. 14:05

Újragondolhatja a Samsung az Exynos lapkák jövőjét

Újabb hír erősíti rá arra a feltételezésre, hogy a Samsung újragondolja az Exynos lapkák stratégiáját, és kifejezetten a Galaxy-ökoszisztémához szánt chip fejlesztésébe fog.

A legfrissebb iparági jelentések szerint a Samsung Mobile Experience (MX) üzletága dedikált csapatot állított fel házon belül chipsetek/alkalmazásprocesszorok fejlesztéséhez, amit a Qualcommnál korábban több pozíciót is betöltő, a Samsunghoz 2016-ban átigazolt ügyvezető-alelnök és mérnök Choi Won-joon vezet. A dél-koreai cég évek óta használja készülékeiben saját Exynos lapkakészletét, aminek gyártását a Samsung-ernyő alá tartozó Samsung System LSI részlenek szervezett ki, és a Samsung MX-től különálló egységként működik.

A források szerint fennáll annak lehetősége is, hogy az új csapat a Samsung System LSI Exynos lapkáinak optimalizálását végezheti, amik az elmúlt évek során nem tudták felvenni a tempót teljesítményben a Snapdragon komponensekkel. Egyes források szerint az Exynos márka a jövőben az autóelektronikai és hordozható eszközök márkájává válhat, miután a Samsung folyamatosan csökkenti részesedését a mobileszközök piacán, az autóelektronikai szektor az egyik olyan terület, ahol az Exynos kihasználtsága maximalizálható lehet.

exynos

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nemrég röppent fel a hír iparági berkeken belül, hogy a Samsung 2025-ben egy kifejezetten Galaxy S-sorozathoz fejlesztett egyedi és exkluzív lapkakészletet szállítana, és 2023-ban, illetve 2024-ben már nem dobna piacra új Exynos csúcslapkakészletet. Ezzel egybevág, hogy a Qualcomm a negyedik negyedéves eredmények közlésekor lényegében megerősítette, hogy a Galaxy S23-sorozat modelljeibe, így az S23, S23 + és S23 Ultra készülékekbe kizárólag a másodikgenerációs Qualcomm Snapdragon 8 kerül világszerte, tehát Európában is, ahol eddig az Exynos komponenseket használták.

A Qualcomm novemberben mutatta be az okostelefonos Snapdragon rendszerprocesszorok legújabb királyát, a Snapdragon 8 Gen 2-t, mely számos, mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéssel gazdagodott, valamint természetszerűleg minden teljesítménymutatójában felülmúlja közvetlen elődjét. A Snapdragon 8 Gen 2 felépítése alapvetően maradt a régi, az ARM Cortex-X3 alapú Kryo Prime mag itt viszont már 3,2 GHz-en ketyeg, négy, egyenként 2,8 GHz-es telesítménycentrikus maggal kiegészítve, szemben az egy évvel korábbi modell három performance egységével. Az energiahatékony működést elősegítendő itt is megmaradt a három Cortex-A510 mag, melyeknél szintén nőtt az órajel, a tavalyi 1,8 GHz-ről 2 GHz-re.

Az új Snapdragon csúcsprocesszorra épülő első okostelefonok még idén megjelenhetnek a boltokban, a kategória egyik királyának számító Samsung Galaxy S23-ra viszont a jövő év első negyedévéig kell majd várni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról