Szerző: Koi Tamás

2022. november 30. 14:02

A Sony megcsinálta a legjobb metaverzumos szenzort

A metaverzum napjaink egyik legvitatottabb technológiai innovációja, de ez persze nem zavarja a japánokat abban, hogy mint oly sok minden másra, erre is megcsinálják a saját őrült, vagy éppen őrülten jó megoldásukat, amire korábban senki nem gondolt. Mint amilyen a Sony Mocopija.

A Sony is megalkotta a saját metaverzum-hardverét, aminek ráadásul ezúttal semmi köze a PlayStationhöz - talán éppen ebből kifolyólag első ránézésre használhatóbbnak tűnik számos más, hasonló célt szolgáló megoldásnál.

02:51
 

モバイルモーションキャプチャー:mocopi(モコピ)の詳しい使い方【ソニー公式】

Még több videó

Ha a "dobozos" megoldás kevés: tesztinfrastruktúra házon belül (x)

A thyssenkrupp kormányrendszereinek tesztelését is saját fejlesztésű infrastruktúrán végzi.

Ha a "dobozos" megoldás kevés: tesztinfrastruktúra házon belül (x) A thyssenkrupp kormányrendszereinek tesztelését is saját fejlesztésű infrastruktúrán végzi.

A Mocopi lényegében nem más, mint egy csuklóra, lábra vagy akár derékra helyezhető kis korongformájú gyorsulásérzékelő és szintjelző szenzor (méretét tekintve leginkább egy Apple AirTagnek felel meg, ám könnyebb annál), melyet egyelőre androidos és iOS-es alkalmazásokkal lehet majd párosítani Bluetooth-szon keresztül. 

Az egy töltéssel az ígéretek szerint akár tíz órán át működő Mocopi elsősorban virtuális avatarok mozgásának lemodellezésére lesz majd használható, a teljes "metaverzum-élményhez" tehát hiányzik a VR-szemüveg, illetve az ujjmozgás lemodellezésére használható hardver.

mocopi

A Mocopi várhatóan jövő januárban kerülhet a boltokba 360 dollárnak megfelelő japán jenért cserébe -a Sony még előtte (december 15-én) kiadja az eszközhöz a fejlesztőknek szánt SDK-t.

a címlapról