Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 8. 13:53

Lassabb chippel kerüli meg az Nvidia az exportszabályozást

Az Nvidia az új amerikai kereskedelmi szabályoknak megfelelő GPU-t dob piacra Kínában, méghozzá a szerverpiacon népszerű A100 modell átszabott változatát.

Nem sokkal azután, hogy az Egyesült Államok csapást mért a kínai technológiai iparra a kibővített exporttilalmi korlátozásokkal, az Nvidia egy visszafogottabb teljesítményű komponenst mutatott be a második legnagyobb piacának számító országban. Az Nvidia A800 grafikus gyorsítókártya a cég megfogalmazása szerint az Nvidia A100 GPU alternatívája, kifejezetten a kínai vásárlók számára tervezve, megfeleltetve az USA kormánya által előírt exportszabályoknak.

Az A100 chipet nagy teljesítményű adatközpontokba, szuperszámítógépekhez tervezte az Nvidia többféle iparágban való felhasználáshoz, legyen az biotechnológia vagy gyártás, az ügyfelek közül kiemelhető többek közt az Alibaba felhős üzletága. Az amerikai szabályozás új eleme, hogy általános exporttilalom lép életbe a legtöbb olyan külföldi és amerikai komponensre, melyeket kínai szuperszámítógépekbe szánnak - ez pedig elsősorban az Nvidia és az AMD számára eredményezhet komoly exportkiesést, miután Kína a cégek termékeinek egyik legmeghatározóbb felvevőpiacának számított. A tilalom a vállalati ügyfeleknek szánt A100, valamint H100 chipekre is érvényes, méghozzá arra hivatkozva, hogy kínai vagy orosz ügyfelekhez kerülve katonai felhasználásra fordíthatják a komponenseket. 

nvidia_a800

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az A100 az Ampere architektúra köré épül és eddig több milliárd dollárt hozott az Nvidia számára a szerverpiacon. A chipgyártó korábban úgy becsülte, hogy az amerikai tilalom akár 400 millió dolláros potenciális veszteséget jelenthet számára a harmadik negyedévben a kínai piacon, a gyorsító módosított kiadása vélhetően a pénzügyi érvágás mértékének enyhítésére tett kísérlet. Az Nvidia szóvivője szerint az A800 GPU a harmadik negyedévben került gyártásba, de egyes kínai forgalmazók, például az Omnisky katalógusában már megtalálható.

A komponenst úgy tervezték, hogy megkerülje az USA exportszabályait, de közben továbbra is képes legyen ellátni a számítási feladatokat, ennek érdekében az A100 és az A800 specifikációinak többsége megegyezik, lényegi különbség csupán az, hogy míg az A100 600 GB/s-os adatátviteli sávszélességet biztosít, az A800 400 GB/s-ot produkál, hogy ne lépje át az USA által meghatározott sebességküszöböt.

Nem az Nvidia az egyetlen tervező, ami visszafogja chipjeit az amerikai szabályok fényében, a Financial Times szerint az Alibaba és a kínai chiptervező Biren startup szintén módosítani tervez a jövőbeli félvezetők teljesítményén, aminek legyártására a tajvani TSMC-t szerződtették le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról