Szerző: Koi Tamás

2022. november 8. 12:43

Új spektrumértékesítésbe vág bele a hatóság

Az eredeti terveknek megfelelően - részben uniós harmonizáció hatására - rövidesen értékesíti a 32 GHz-es frekvenciasáv 24 duplex blokkját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az eljárás több szempontból is különleges lehet, ám a spektrum legfőbb várományosai ezúttal is a nagy mobilszolgáltatók lehetnek.

Ún. elektronikus ajánlattétellel kívánja értékesíteni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a 32 GHz-es frekvenciasáv 24 darab duplex (egyenként 2x28 MHz-es) blokkját, ezzel megfelelve az Európai Unió előírásainak, melyek alapján alternatívát kell biztosítani a piaci szereplőknek a jelenleg ún. állandóhelyű rendszerekhez, zömében bázisállomások közötti mikrohullámú adatátvitelre használt 26 GHz-es sáv 5G-célú átcsoportosítását követően.

Az árverésen a fentiek alapján összesen 672 megahertznyi duplex frekvenciamennyiség 15 éves használati jogosultsága lesz megvásárolható, blokkonként ötvenmillió forintos kikiáltási áron. 

Az árverés szabályai közé tartozik, hogy egy résztvevő legalább kettő, de legfeljebb hat blokkot szerezhet meg - a részvételi feltételek zömében megegyeznek a korábbi években rendezett más értékesítési eljárások feltételeivel, melyek ezúttal már egyetlen (mobil)piaci szereplőt sem diszkriminálnak. Szintúgy nem szabja meg a megszerezhető blokkok mennyiségét az, hogy egy jelentkező egyébként mekkora spektrumkerettel rendelkezik más sávokban.

microwave

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A kikiáltási árat a nemzetközi előzményeket is figyelembe véve, úgynevezett benchmarking-módszerrel dolgozták ki a hatóság szakemberei. A kalkulációban nemzetközi összehasonlításban elemezték az 1 megahertzre jutó kikiáltási árak alakulását, figyelembe véve többek között az egyes országok népességszámát, valamint az értékesítés idejét is.

A korábbi frekvenciaértékesítésekkel szemben klasszikus licitálás ezúttal nem lesz. Ha a beérkezett ajánlatok száma meghaladja a megvételre kínált blokkok számát, az azonos ajánlatot benyújtó jelentkezőknek lehetőségük lesz viszontajánlattal emelni a korábban megajánlott díjon.

A hatóság a soron következő árverésről november 22-én tart egy utolsó konzultációt az érdekeltekkel, mely után a most közzétett dokumentáció-tervezetet véglegesíti a szervezet. Ha minden a dokumentációban található ütemterv szerint zajlik, az árverés 2023. január 12-én indul hivatalból, a jelentkezésre február 3-án kerül sor, az eredményhirdetés az első negyedévben várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról