Szerző: Koi Tamás

2022. október 24. 09:37

Frissítve: Megszűntek a Vodafone korlátlan adatopciói

A mai naptól nem érhetők el a Vodafone Magyarország szolgáltatásai között a korábban netsemlegességi szempontból sokat vitatott Pass zero rate adatopciók, melyek működését korábban a versenyhatóság is kifogásolta.

Október 24-től kivezeti a kereskedelmi forgalomban elérhető szolgáltatások köréből az ún. zero rate adatopcióit a Vodafone Magyarország. Az évek során kiderült ugyanis, hogy Vodafone Pass csomagokkal a szolgáltató az uniós netsemlegességi irányelvekben foglaltakat megsérti, így versenytársaihoz hasonlóan kénytelen volt kivezetni a konstrukciókat a portfóliójából. A Pass adatopciókat a szolgáltatás meglévő ügyfelei 2023. március végéig még használhatják.

A Vodafone számos, különböző tartalmak korlátlan adatforgalmazását biztosító Pass adatopciót kínált lakossági és üzleti ügyfelek számára - bizonyos opciókat szervesen beépítve (beárazva) egyes tarifákba, míg másokat külön havi díj fejében lehetett igénybe venni. Ilyen volt egyebek mellett a közösségi oldalak korlátlan használatát (külső hivatkozások megnyitása ebbe nem számított bele) lehetővé tevő Social Pass, a chat- és voip-szolgáltatásokat tartalmazó Connect Pass vagy a videostreaming appoknál használható Video Pass, illetve adott esetben ezek roaming környezetben is elérhető megfelelői.

vf_pass

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Vodafone Pass-hoz hasonló adatopciók felett voltaképpen már idén nyáron megszületett a halálos ítélet, amikor a tagállami szakhatóságokat tömörítő BEREC két bírósági döntés értékelése után új ajánlást adott ki az uniós netsemlegességi irányelvben foglaltak betartásáról. 

Ebben egészen egyértelművé tették a hatóságok, hogy az uniós netsemlegességi jogszabályban foglaltakkal ellentétes bármilyen típusú, önkényes forgalommekülönböztetés a szolgáltató hálózatán, még akkor is, ha a korlátlan opciókkal igénybe vehető szolgáltatások a normál havi adatkeret kimerülése után szintén elérhetetlenné válnak.

Az operátorok közül a Magyar Telekom már korábban kivezette a zero rate opciókat tartalmazó díjcsomagjait az elérhető szolgáltatások köréből, a Yettelnél azonban még jelenleg sem vonatkozik adatforgalmi korlát a szolgáltató előfizetőinek a Yettel TV nevű IPTV-szolgáltatás által generált forgalomra. 

Október 24-én a Vodafone a Pass csomagok eltörlése mellett új, lakossági sávos kedvezményt vezetett be Vodafone One néven, mellyel a legalább egy Vodafone mobil és vezetékes szolgáltatással rendelkező ügyfelek sávos díjkedvezményt, illetve egyéb kedvezményeket (pl. készülékkedvezmény, havi állandó plusz adatkeret) kaphatnak a szolgáltatótól. A Vodafone One-t minden, meghatározott tarifával rendelkező ügyfél számára automatikusan aktiválja a szolgáltató a mai naptól kötött, vagy meghosszabbított határozott idejű szerződések esetében.

Frissítve 2022.10.25-én: Cikkünket pontosítottuk azzal, hogy a Vodafone Pass szolgáltatást használó meglévő ügyfeleknél jövő március végéig vezeti ki az adatopciókat a szolgáltató.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról