Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 15. 09:14

Adattal kompenzálja a Vodafone a zero rate ügyfeleket

Extra adattal kompenzálja a Vodafone Magyarország a zero rate-es Pass opciók jelenlegi felhasználóit a Gazdasági Versenyhivatallal kötött megállapodás alapján. A hasonló opciók kapcsán időközben kiderült, hogy más okból is problémásak, ezért a napjaik meg vannak számlálva.

Lezárult a Vodafone Magyarország ügyében 2021 januárjában indított versenyhatósági vizsgálat, melyben a Gazdasági Versenyhivatal azt vizsgálta, hogy a mobilszolgáltató megtévesztően népszerűsítette-e bizonyos mobilinternet-díjcsomagjait egyes közösségi alkalmazások korlátlan használatának lehetőségével. A Vodafone végül elismerte a jogsértést, az ügy így most 60 millió forintos bírság kiszabásával és önkéntes kötelezettségvállalással zárult.

Ennek keretében a cég valamennyi, jelenleg ilyen csomagot használó ügyfelének (vagyis minden olyan előfizetőnek, akinek a vállalás megvalósításakor Vodafone Pass-ot tartalmazó díjcsomagja vagy kiegészítő Pass szolgáltatása van) 3 GB-os extra adatkeretet biztosít.

voda_torony

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

A Vodafone a vállalás szerint SMS-ben fogja értesíteni a kompenzációról az érintett ügyfeleket. A cég együttműködését és a fogyasztói kompenzációt is figyelembe véve a GVH Versenytanácsa a 60 millió forintos bírság kiszabása mellett eltiltotta a távközlési céget a jogsértőnek bizonyult gyakorlat folytatásától.

Ezzel ugyanakkor eleve nyitott kapukat dönget a magyar versenyhatóság, hiszen a Pass szolgáltatásokhoz hasonló opcióknak a legújabb jogértelmezések alapján már a puszta létezésük is jogsértő, a 2016 óta hatályban lévő uniós hálózatsemlegességi irányelv ugyanis kimondja, hogy a távközlési szolgáltatók semmilyen esetben nem különböztethetnek meg kereskedelmi alapokon egyes hálózati tartalmakat egymástól.

Ezt a jogszabályi passzust éveken át meglehetősen lazán alkalmazták a piaci szereplők és a tagállami szakhatóságok, a helyzet végül két EU-s bírósági ítélet hatására (ráadásul az egyik éppen egy magyarországi ügy folyománya) tisztázódott, így a legfrissebb BEREC-állásfoglalás (a szakhatóságok európai közös szervezete) alapján a hasonló, zero rate opciós csomagok egyértelműen jogsértőnek minősülnek az Európai Unióban.

A magyar hírközlésszabályozó szervet, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot tavasszal mindhárom hazai mobilszolgáltató arról tájékoztatta, hogy új "nullás ajánlatokat" már nem vezetnek be a kínálatba, a jelenlegi, még elérhető ajánlatok kivezetése pedig folyamatban van, a végrehajtásig időt kértek az operátorok.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.