:

Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 15. 09:14

Adattal kompenzálja a Vodafone a zero rate ügyfeleket

Extra adattal kompenzálja a Vodafone Magyarország a zero rate-es Pass opciók jelenlegi felhasználóit a Gazdasági Versenyhivatallal kötött megállapodás alapján. A hasonló opciók kapcsán időközben kiderült, hogy más okból is problémásak, ezért a napjaik meg vannak számlálva.

Lezárult a Vodafone Magyarország ügyében 2021 januárjában indított versenyhatósági vizsgálat, melyben a Gazdasági Versenyhivatal azt vizsgálta, hogy a mobilszolgáltató megtévesztően népszerűsítette-e bizonyos mobilinternet-díjcsomagjait egyes közösségi alkalmazások korlátlan használatának lehetőségével. A Vodafone végül elismerte a jogsértést, az ügy így most 60 millió forintos bírság kiszabásával és önkéntes kötelezettségvállalással zárult.

Ennek keretében a cég valamennyi, jelenleg ilyen csomagot használó ügyfelének (vagyis minden olyan előfizetőnek, akinek a vállalás megvalósításakor Vodafone Pass-ot tartalmazó díjcsomagja vagy kiegészítő Pass szolgáltatása van) 3 GB-os extra adatkeretet biztosít.

voda_torony

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Vodafone a vállalás szerint SMS-ben fogja értesíteni a kompenzációról az érintett ügyfeleket. A cég együttműködését és a fogyasztói kompenzációt is figyelembe véve a GVH Versenytanácsa a 60 millió forintos bírság kiszabása mellett eltiltotta a távközlési céget a jogsértőnek bizonyult gyakorlat folytatásától.

Ezzel ugyanakkor eleve nyitott kapukat dönget a magyar versenyhatóság, hiszen a Pass szolgáltatásokhoz hasonló opcióknak a legújabb jogértelmezések alapján már a puszta létezésük is jogsértő, a 2016 óta hatályban lévő uniós hálózatsemlegességi irányelv ugyanis kimondja, hogy a távközlési szolgáltatók semmilyen esetben nem különböztethetnek meg kereskedelmi alapokon egyes hálózati tartalmakat egymástól.

Ezt a jogszabályi passzust éveken át meglehetősen lazán alkalmazták a piaci szereplők és a tagállami szakhatóságok, a helyzet végül két EU-s bírósági ítélet hatására (ráadásul az egyik éppen egy magyarországi ügy folyománya) tisztázódott, így a legfrissebb BEREC-állásfoglalás (a szakhatóságok európai közös szervezete) alapján a hasonló, zero rate opciós csomagok egyértelműen jogsértőnek minősülnek az Európai Unióban.

A magyar hírközlésszabályozó szervet, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot tavasszal mindhárom hazai mobilszolgáltató arról tájékoztatta, hogy új "nullás ajánlatokat" már nem vezetnek be a kínálatba, a jelenlegi, még elérhető ajánlatok kivezetése pedig folyamatban van, a végrehajtásig időt kértek az operátorok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 18:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.