Szerző: Koi Tamás

2022. október 19. 09:38

Megjöttek a színes iPadek és az erősebb iPad Pro

A korábbi várakozásoknak megfelelően minden különösebb csinnadratta nélkül rántotta le a leplet az Apple idén ősszel a legújabb generációs iPad tabletekről, melyek típustól függően kívül-belül, vagy csak belül újultak meg.

Nem okozott csalódást az Apple azoknak, akik az új iPhone-ok szeptemberi rajtját követően idén őszre további fontos termékbejelentéseket vártak. A cupertinói cég az eddigi ütemtervéhez igazodva október közepén leleplezte az iPad tabletek vadonatúj, 10. generációját, illetve a kreatív profiknak szánt iPad Prók 6. generációját.

A megújult iPad első ránézésre is jelentősen különbözik a széria korábbi generációitól, miután az Apple számos ponton hozzányúlt az éveken keresztül változatlanul hagyott dizájnhoz. Mindenekelőtt az újdonságok immár négy színben érhetők el (kék, ezüst, pink, sárga), ezzel először jelennek meg az élénkebb színek a vállalat tablet-portfóliójában.

ipad_10thgen

Az új iPadek nem csak a szín miatt tűnnek első ránézésre markánsan különbözőnek az elődmodellektől, hanem a kijelző- illetve káva kialakítása miatt is. A Liquid Retina kijelző immár 10,9 hüvelykes képátlójú lett gyakorlatilag változatlan készülékház-méret mellett, a káva pedig ezáltal jóval keskenyebbnek, a tablet pedig összességében kecsesebbnek tűnik. A dizájnváltásnak a Home gomb (és a bele integrált ujjlenyomatszkenner) és a jack csatlakozó esett áldozatul - a Touch ID viszont nem tűnt el, hanem bekerült az oldalsó bekapcsológombba.

A klasszikus iPad dizájnt érintő kisebb - ám a jövőre nézve annál meghatározóbb - változás, hogy a tableteken immár USB Type-C csatlakozó váltja a korábbi Lightning csatlakozót.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A tavalyi iPadekhez képest nőtt az új modellek teljesítménye is, miután az Apple lecserélte a készülékek rendszerprocesszorát, így az A13 Bionic chip helyett az iPhone 12 szériában is megtalálható, nagyobb számítási kapacitással rendelkező A14 Bionic került a tabletekbe. 

A kamerarendszer tekintetében is történt előrelépés a 10. generációban, így mindkét kamera (előlapi, hátlapi) felbontása 12 megapixelre nőtt, újdonság emellett, hogy az előlapi kamera a notebookoknál hasonló elhelyezést kapott, azaz tájkép állásban, a felső káva közepén található.

Az új generációs iPad október 26-tól kapható, elődjéhez képest jelentősen borsosabb, 259.990 Ft-os induló ártól - az Apple ugyanakkor az előző generációs modellt is a piacon hagyja még, melynek ára szintén jócskán megemelkedett, így mostantól már 194.990 Ft-ról startol az Apple-nél.

Nem játékszer


Az elsősorban fogyasztói szegmensbe szánt iPadek mellett az Apple bemutatta az iPad Pro tabletek 6. generációját, melyek legfőképpen a motorháztető alatt kínálnak szignifikáns újdonságokat.

ipadpro_6thgen

A professzionális környezetbe szánt tabletek továbbra is két méretben, 11 és 12,9 hüvelykes képátlójú kijelzővel érhetők el, a legfontosabb újdonság, hogy az új típusok megkapták az eddig csak az idén bejelentett MacBookokban elérhető Apple M2 processzort, ezen felül számottevően megújult a vezeték nélküli kapcsolatokért felelős áramkör, mely immár Wi-Fi 6E és Bluetooth 5.3 kompatibilitást, valamint minden eddiginél jobb globális 5G-támogatást kínál.

Az új profi tabletek egyetlen további, említésre méltó újdonsága az Apple Pencil esetén a hover mód támogatása, vagyis a kijelző már azelőtt érzékeli a toll közelségét, hogy azt rányomták volna a felületre - ez a funkció ugyanakkor csak az Apple-nél új, a versenytársak, így elsősorban a Samsung a hasonló szegmensbe szánt készülékeinél régóta támogatja ezt az üzemmódot.

Az új iPad Pro modellek a "sima" iPadekkel együtt október 26-tól kaphatók, mérettől függően 469.990 és 649.990 forintos induló áron. A 2 TB háttértárral ellátott csúcsmodellért ezúttal 1.129.990 vagy 1.309.990 forintot kell leszurkolni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról