Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 16. 14:51

Nagy ugrás az új iPad mini

Az előzetes pletykáknak megfelelően komoly frissítésen esett át az iPad mini. Az Apple legkisebb méretű táblagépe a formatervet és a hardvert illetően egyaránt nagyot ugrott előre.

A hatodik generációs mini az iPad Prókkal bevezetett, szögletes dizájnnal gazdagodott, az egy éve bemutatott iPad Airhez hasonlóan. Ennek hála a táblagép terület úgy csökkent közel 4 százalékkal, hogy közben a kijelző képátlója 5 százalékkal 21 centiméterre nőtt. Ezzel együtt végre eltűnt a mai szemmel nézve ormótlanul széles káva, illetve már a home gomb is a múlté. Az iPad mini ugyanakkor a Face ID, vagyis az arcalapú azonosítás helyett továbbra is Touch ID-t, azaz ujjlenyomat-olvasót alkalmaz. Ezt a már említett iPad Airhez hasonlóan a készülék bekapcsológombjába építették.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

A friss formatervvel együtt kapta meg a második generációs Apple Pencil támogatását a mini. A ceruza a Prónál már látott, kényelmes módon a készülék mágnessel szerelt oldalára helyezhető töltéshez és tároláshoz. Az új iPad minibe két hangszóró került, melyek a ház két végben kaptak helyet, így landscape (fektetett) módban már biztosított a sztereó hangzás.

ipad_mini_full

A korábbi modelleknél megszokottan a processzort is frissítette az Apple. A korábbi, 5. generációba még az iPhone Xs-sel bemutatott A12-es chip került, amit jelen esetben az iPhone 13-akkal megjelent A15-ös processzor váltott. Az Apple a chip legerősebb, 5 darab GPU-magot tartalmazó variánsát építette a kis tabletbe. A vállalat szerint ezzel a korábbi minihez képest CPU-s számításokban 40, GPU-s megjelenítésben pedig 80 százalékos lehet az előrelépés.

A beépített kamerák terén is jelentős a változás. A készülék elő- és hátlapjára egyaránt egy 12 megapixeles egység került. Míg az az előlapi azonban csak Full HD felbontású, a hátlapi széles látószögű kamerával már 4K felbontású videókat is lehet rögzíteni.

A Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0 támogatás természetesen nem marad ki a készülékből, amelyek mellé már opcionálisan 5G modemet is lehet kérni. Szintén újdonság, hogy a többi iPadhez hasonlóan az új mini aljára is USB-C csatlakozó került. Az aljzathoz a 20 wattos gyári töltőt lehet csatlakoztatni, meg persze igény szerint bármilyen más támogatott USB-s eszközt.

ipad_mini_summary

Az új, szeptember 24-től kapható iPad mini tehát kellemes előrelépést jelent a tavalyi modellhez képest, azonban ennek most is megkéri az árát az Apple. A táblagép kereken nettó 100 dollárral múlja felül a közvetlen előd árcéduláját, amely a 64 gigabájtos alapmodell esetében nettó 500 dollárt, vagy bruttó 200 000 forintot jelent. A nagyobb, 256 gigabájtos háttértárú modellért bruttó 260 000 forintot kér az Apple, miközben az 5G-s modem kapacitástól függően 60 000 forinttal dobja meg az árat.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 25. 03:10

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.