:

Szerző: Koi Tamás

2022. október 13. 10:20

Szárnyal, de már óvatosabb a TSMC

A harmadik negyedévben is óriási forgalom- és profitnövekedést ért el a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a tajvani TSMC. A cég ugyanakkor visszavágta idei beruházási büdzséjét és a korábbinál jóval óvatosabb hangnemet ütött meg a középtávú előrejelzésében.

Az idei harmadik negyedévben is özönlöttek a megrendelések a világ legnagyobb szerződéses chipgyártójához, a TSMC-hez. Ázsia legértékesebb technológiai cége minden előzetes elemzői várakozást felülmúlóan teljesített a negyedévben, a vállalat vezetői ettől függetlenül most már sokkal óvatosabban nyilatkoznak a jövő évi kilátásokról, mint korábban.

A TSMC-t - mely többek közt az Apple, a Qualcomm, az AMD és az Nvidia első számú bérgyártója - eddig gyakorlatilag teljesen elkerülte a félvezetőipari szereplők teljesítménymutatóinak romlása, illetve az ezzel járó általános negatív hangulat (legalábbis ami a pénzügyi mutatókat illeti), pusztán a harmadik negyedéves pénzügyi adatokból kiindulva pedig úgy tűnhet, mintha a vállalat teljesen más szegmensben működne, mint a legnagyobb megrendelői.

tsmc_chip

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A gyártó negyedéves árbevétele 36%-kal 20,23 milliárd dollárnak megfelelő tajvani dollárra nőtt, miközben a szeptember végével záródó háromhónapos időszakban a nyereség ennél is nagyobb mértékben, csaknem 80%-kal, 8,81 milliárd dollárnak megfelelő tajvani dollárra emelkedett.

A jelentés szerint az adatközponti termékek és az autóipar számára gyártott chipek előállítási volumene a negyedév során továbbra is stabilnak mutatkozott, a vállalat ugyanakkor a PC-k és okostelefonok számára készülő chipek rendelési volumenének csökkenésére számít jövőre.

A társaság a fentiekre tekintettel több mint 10%-kal, 36 milliárd dollárnak megfelelő tajvani dollárra csökkentette az idei évre vonatkozó beruházási keretet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.