Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 30. 13:17

Gyűlnek a viharfelhők a félvezetőipar feje felett

Továbbra is vészjósló, az egész iparágat megrázó hírek érkeznek a világ egyik legnagyobb memóriachip-gyártójától, az amerikai Micron Technology-tól.

A félvezetőipar szerencséje rövidesen megfordulhat, a jelenségre elsőként az egyik legnagyobb memóriagyártó, a Micron Technology figyelmeztetett elsők között idén júliusban. A cég tegnap újabb, további borúlátásra okot adó előrejelzést tett közzé a 2022-es üzleti év eredményeinek ismertetése során, a globális gazdasági mutatók további, várható romlására hivatkozva.

A beszámolót követő konferenciahívás egyik legfigyelemreméltóbb kijelentése a Reuters tudósítása szerint az volt, hogy a cégvezetés kijelentette, a 2023-as üzleti évben 8 milliárd dollárra csökkenti a beruházási keretet (CAPEX), ami jelentős, 30%-os vágás az előző üzleti évhez képest. A cég ezen belül körülbelül a felével kevesebbet költ majd a gyártósori berendezésekre, mely meglehetősen érzékenyen érintheti majd az olyan beszállítókat és partnereket, mint pl. az Applied Materials.

micron_factory

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cég a 2023-as üzleti év második felében ugyanakkor már jelentős forgalomnövekedéssel számol, miután a jelenlegi, padlón lévő kereslet az előrejelzések szerint az évnek ezen időszakában (vagyis a 2023-as naptári év második és harmadik negyedévében) kezdhet feltápászkodni.

A félvezetőipari szereplők teljesítményére jelentős hatást gyakorol, hogy a pandémia első évében kialakuló globális chiphiány hatásait a rendkívül gyorsan és nagy mértékben felkúszó inflációs hatás ellensúlyozza, méghozzá a jelek szerint nem várt mértékben.

Az okostelefon- és PC-eladások meredek esése miatt a komponensgyártók készleteit illetően a korábbi állandó hiány helyett túlkínálat mutatkozik, elemzői becslések szerint az iparág most nagyjából egy-két negyedévre elegendő készlettel rendelkezhet egyes memóriachipek, rendszerprocesszorok és egyéb vezérlőchipek tekintetében. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról