Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 20. 09:10

Kegyvesztetté vált a Huawei az HBO Maxnál

Teljesen beszünteti a Huawei készülékek támogatását a világ egyik legnagyobb online videostreaming-platformja, a Magyarországon különösen népszerű HBO Max.

Nem támogatott státuszba kerültek a Huawei mobilkészülékei és tabletjei az HBO Maxnál, így a jövőben a kínai gyártó készülékeinek tulajdonosai nem tudják majd sem letölteni, sem frissíteni a tartalmak lejátszásához szükséges applikációt. A világ egyik legnépszerűbb előfizetéses online videostreaming-platformja tegnap e-mailben tájékoztatta az érintett felhasználókat a változásokról, melyeket az HBO Max magyarországi sajtókapcsolata is megerősített a HWSW számára.

A tájékoztató nem terjed ki néhány lényeges részletre, így például arra, hogy a támogatás pontosan mikortól szűnt vagy szűnik meg, illetve mely Huawei készülékek érintettek, a személyre szabott szöveg mindössze az alábbiakat közli:

Az HBO Max app a továbbiakban nem lesz elérhető a Huawei telefonokon és táblagépeken. Ez azt jelenti, hogy nem lehet frissíteni vagy újrainstallálni az HBO Maxot ezeken az eszközökön.

A szolgáltató emellett a levélben a támogatott készülékeket felsoroló weboldalára irányítja a felhasználókat, ahol az androidos készülékekre vonatkozó panelnél azt közli, hogy a Huawei okostelefonok és tabletek már nem támogatottak.

A fentiekből nem egyértelmű, hogy az a felhasználó, aki korábban már telepítette az applikációt, a jövőben le tud-e játszani bármilyen tartalmat meglévő Huawei készülékén a régebbi verzióval, vagy mindennemű lejátszási lehetőség megszűnik az érintett modelleken.

hbomax_huawei

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Mivel az HBO Max a Huawei saját mobilos ökoszisztémájában (HMS) soha nem volt hivatalosan támogatott, ezért a változás egyértelműen azokat a készülékeket érinti, melyek teljes Google Play Services licenccel rendelkeznek, vagyis jellemzően a 2019-ben, vagy azelőtt gyártott típusokat, Android-verziótól függetlenül.

A döntés technológiai hátterében ezért feltételezhetően az áll, hogy a Huawei nem kapta meg a platform által használt DRM-megoldás (Widevine DRM) egy későbbi verziójának licencét, mely lehetővé tenné a védett tartalmak lejátszását ezeken az eszközökön.

Tekintve, hogy ezt a DRM-megoldást az iparágban kiterjedten használják más streamingszolgáltatók is, ezért - amennyiben valóban a DRM-licencelés áll a háttérben - várható, hogy az HBO Maxon kívül a jövőben más platform is visszavonja a támogatást a Huawei készülékektől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról