Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 19. 09:55

Szakított az EVGA és az Nvidia

Kiszáll a videokártya-bizniszből a piac egyik legrégebbi, legnagyobb nevű specialistája, az EVGA. Az otthoni gépépítők körében közkedvelt márka eddig kizárólag az Nvidia GPU-ira épített megoldásokat, és nem tervezi, hogy Intel- vagy AMD-alapú termékeket hozzon forgalomba a jövőben.

Otthagyja a videokártya-piacot az elsősorban gamerek és kriptobányászok körében ismert és közkedvelt EVGA, miután annyira megromlott a viszonya első számú GPU-beszállítópartnerével, az Nvidia-val, hogy az üzletágat a továbbiakban nem kívánta fenntartani. 

A cég vezérigazgatója Andrew Han múlt héten egy vlognak jelentette be a hardcore gamereket láthatóan megdöbbentő elhatározást, melynek hátterében az áll, hogy az Nvidia az utóbbi hónapokban gyakorlatilag nem tekintett partnerként az EVGA-ra, dacára a két cég csaknem két évtizedes, (eddig) gyümölcsöző együttműködésének.

evga_geforce_rtx

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Nvidia így többek között olyan fontos, a részleg működéséhez elengedhetetlen információkat visszatartott vagy késve közölt az EVGA-val, mint például az egyes új termékek árazása, vagy azok piacra kerülésének (elérhetőségének) pontos ideje. Ha ez nem lenne elég, a GPU-gyártó saját, Founders Edition szériájával az utóbbi időben folyamatos árprés alatt tartotta a konkurenciát, így összességében egyes termékeket olykor csak veszteséggel tudott már árulni az EVGA.

A döntés értelmében az EVGA jelenleg piacon lévő megoldásai még elérhetők maradnak a készlet erejéig, illetve a terméktámogatás sem szűnik meg a meglévő kártyákra. Han szerint a cégnél a fentiek miatt nem várhatók leépítések, ugyanakkor nem világos, hogy a bevételének jelentős, egyes becslések szerint 75-80%-át a videokártyák eladásából szerző komponensgyártó hogyan képzeli el a jövőjét, pláne úgy, hogy a cégvezetés szerint nincs napirenden Intel- vagy AMD-alapú EVGA videokártya piacra dobása.

Bányaomlás


Az EVGA és az Nvidia szakításának hátterével kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az új bányászcélú hardverek, így elsősorban a videokártyák értékesítése az utóbbi hónapokban meredeken esett a kriptopiac bezuhanásának, illetve ebből fakadóan a használtpiac jelentős felfutásának köszönhetően.

A jelenség az Nvidia eredményeire is vastagon rányomta a bélyegét, a cég a második üzleti negyedévben összességében alig tudott nőni, a videokártyákat is magába foglaló gaming üzletág forgalma pedig éves szinten harmadával, negyedéves összehasonlításban pedig 44%-kal csökkent.

Az EVGA bejelentése kapcsán a Nvidia emlékeztetett, hogy a két társaság kapcsolata évekig gyümölcsöző volt, a meglévő termékekre pedig továbbra is vonatkozik majd a terméktámogatás, ugyanakkor minden jót kívánnak a cégnek a továbbiakban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról